Jak moc mě ovlivňují knižní recenze

23. dubna 2017 v 1:43 | Infinity |  Tok mých myšlenek
Po dlouhé době tu máme názorový článek. Upřímně mě moc mrzí, že takové články už vůbec nepíšu, a proto to chci postupně začít měnít. Dnešním tématem bude to, jak mě ovlivňují knižní recenze ostatních a zda je to tak správné.

Toto téma mi v hlavě leží už opravu dlouho. Nevím, kdy přesně nastal ten zlom, ale mám takový pocit, že to bylo v té době, kdy jsem začala objevovat všechny knižní blogy a začala jsem být knihami posedlá. Můj seznam knižních blogerů, které pravidelně čtu stále narůstá, takže se mi stává, že jsem všemi možnými recenzemi úplně zahlcená. Pravdou je, že mě to moc baví číst a už mám své stálice, u kterých vím, že když napíšou negativní recenzi na nějakou knihu, automaticky se jejímu přečtení vyhýbám. Opravdu jen výjimečně po takové knize sáhnu. Přivádí mě to ale k myšlence, zda je to tak vůbec správně. Připadá mi, že tímto způsobem stále selektuji, co si musím přečíst a čemu nedám šanci vůbec. Myslím si, že je to tak správné z toho důvodu, že vycházejí stále nové a nové knihy a já si tak můžu vybrat, které za to opravdu stojí a která ne. Špatně je to podle mě proto, že tak můžu přijít o četbu knížky, která by se mně osobně mohla líbit a já jí ani nedám šanci, jen kvůli negativním recenzím.

Dřív jsem přišla do knihkupectví a knihy jsem si vybírala tak, že jsem si četla anotace a dala jsem na svůj instinkt, která kniha by mě mohla opravdu zaujmout a tu jsem si také koupila. Teď je to tak, že přijdu do knihkupectví a rovnou mi v hlavě šrotují myšlenky jako: tak na tuhle knihu jsem četla skvělé recneze, tu bych si chtěla přečíst. V druhém případě: tak tahle měla hodnocení jen 60%, ta určitě nestojí za koupi a jen kolem ní projdu a automaticky ji odepíšu. Kompletně se mi tedy změnil přístup k nakupování knih a myslím si, že se jen tak nezmění.

Myslím si, že knižní blogy jsou úžasná věc, proto jeden taky píšu, ale často nám až moc usnadňují výběr toho, co chceme a necheme číst. Samozřejmě, je to o individuálním přístupu a vím, že bych neměla být tak lehce ovlivnitelná, ale když mám s mými oblíbenými knižními blogery podobný vkus, automaticky jim věřím, že když nějakou knihu pochválí, musí být super a naopak.

Jak vy osobně toto vnímáte? Necháváte se ovlivňovat recenzemi ostatních čtenářů nebo dáváte pouze na svůj úsudek?

Infinity
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bětka Bětka | Web | 23. dubna 2017 v 10:48 | Reagovat

Mě knižní blogy neovlivňují... Tak nějak paradoxně ani recenze na nic moc nečtu, přestože je sama píšu. Prostě tomu většinou moc nevěřím :D Ale čtu třeba recenze v Hostu nebo na iliteratuře a není to o tom, že bych si řekla "má to málo procent/hvězdiček/dinosaurů/whatever, tak to číst nebudu", spíš zkoumám osobu recenzenta, plusy a mínusy, sbírám informace a odhaduju, jestli by se mi to mohlo líbit. Ale pokud má knížka nízké hodnocení, jsem při čtení spíš ostražitá. Je to nicméně jednodušší, protože chodím do knihoven, takže si spoustu knížek půjčuju a můžu "riskovat" :)

2 Brumla Brumla | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 11:51 | Reagovat

Já si recenze jiných blogerů přečtu, ale že by mě nějak ovlivnili, to se říct nedá. Příklad za všechny - měla jsem na recenzi knihu Boj se tmy a nelíbila se mi. Ani jsem jí nedočetla a u jiných jsem pak četla samou chválu. Ráda se podívám a přečtu názory jiných, ale beru to spíš jako doplňující info k anonci.

3 Knihomolka Knihomolka | Web | 23. dubna 2017 v 12:42 | Reagovat

Já čtu recenze ostatních docela často, ale spíše na knihy které už jsem četla. Jsem zvědavá jestli mají stejný názor jako já. Když je to článek na knihu kterou jsem zatím nečetla, čtu ho většinou protože se rozhoduji jestli číst nebo ne. Ale stejně si myslím svoje.. každému se líbí něco jiného a recenze jsou spíš jen doporučením a popostrčením :)

4 Lucy Lillianne Lucy Lillianne | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 16:11 | Reagovat

taky se nechavam inspirovat, ale nenechavam se az tak ovlivnit, ponekud casto se mi stava, ze se mi libi to, co ostatnim ne a naopak...

5 Aires Aires | Web | 23. dubna 2017 v 17:27 | Reagovat

Skvělá názorový článek :) Mě recenze trochu ovlivňují. Přečtu si je a pokud to je bloger který má podobný vkus jako já, tak mu pak celkem věřím :) Ale když mě nějaká kniha zaujme podle anotace, tak mě ani špatná recenze neodradí a přečtu si ji :)

6 Anna Anna | Web | 23. dubna 2017 v 20:22 | Reagovat

Zajímavý článek. :) Mně naopak knižní blogy pomáhají hledat nové knihy, třeba Jana Benešová z What Jane Read mě pokaždé zaručeně naláká na ty nejlepší novinky. :)

7 Allex Allex | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 20:28 | Reagovat

Já moc recenzí nečtu, ale když už, tak se moc ovlivnit nedám a pokud si knihu přečíst chci, tak to udělám. Možná od ní pak jen čekám méně. :))
Ale když víš, že máte podobný vkus na knihy, tak to asi většinou bude pravda. Také v tomto věřím osobám se stejným vkusem. Ale já nejsem na knihy moc náročná, ráda si přečtu mnohé. :)

8 Rudolf Řežábek Rudolf Řežábek | E-mail | 24. dubna 2017 v 15:12 | Reagovat

Já bych si vážil recenzí od lidí na úrovni F. X. Šaldy.
Ale pokud mi "recenzent" napíše, že na můj překlad románu měl čas v metru ze stanice Kobylisy na Vyšehrad, pak je mi z takových nádeníků slova dost smutno - a jejich názoru si samozřejmě nemohu vážit.

9 Péťa Péťa | Web | 24. dubna 2017 v 22:09 | Reagovat

Já se nechám ovlivnit jen do jisté míry. Znám své oblíbené autory a ty si kupuji stále s chutí, občas ale narazím na knihu, která mě nějak zaujme, ale nejsem si u ní jistá. Pak si hledám záměrně recenze, abych se ujistila, zda mi za to stojí. V druhém případě narazím na recenzi knihy, o které jsem předtím ani nevěděla. Buď mě vůbec nezaujme a hned ji vypustím, nebo naopak. A tehdy jdu, opět, hledat další recenze.
Přiznám se ale, že nejčastěji si prostě přidám knihu na seznam proto, že znám autora. Teď si rozšiřuji svoje  znalosti o fantasy a sci-fi a vím, že většina knih, které mám v merku, patří do základního kánonu a nejspíš mě nezklamou. K nim už si nic dalšího prostě zjišťovat nechci.
Občas se recenzím i záměrně vyhýbám, např. když nějakou knihu už čtu. Mám jednak strach ze spoilerů, hlavně se ale nechci nechat nijak přímo ovlivnit. Ze stejného důvodu napřed připravím svoji recenzi a až potom si čtu názory ostatních.

10 Ev. Ev. | Web | 24. dubna 2017 v 22:11 | Reagovat

Já bych řekla, že to mám tak na půl. Někdy vybírám knížky podle sebe a někdy podle recenzí. Ale knižní blogeři pro mě většinou představují spíše inspiraci, co si přečíst a i když si přečtu negativní recenzi a anotace mě zaujme, stejně si ji chci sama přečíst.

11 Casion Casion | Web | 25. dubna 2017 v 10:33 | Reagovat

Ja si rada čítam recenzie, ale nie vždy sa nimi riadim pri výbere :-) Väčšinou si zapamätám skôr pozitívne hodnotenie a aj tak musím prečítať viacero recenzií, inak mi tak nejako neutkvie v pamäti :-)
Knižné recenzie sú fajn hlavne na prehľad kníh a tipy na čítanie, ale ak ma kniha zaujme skúsim jej dať šancu aj keby mala horšie hodnotenia :-)

12 Eliz Eliz | Web | 25. dubna 2017 v 13:16 | Reagovat

Mně recenze tolik neovlivňují. Ve větším meřítku samozřejmě ano. Pokud deset lidí napíše, že se jim kniha vážně nelíbila, že je to odpad a děs a jen jeden člověk píše, že byla skvělá, pravděpodobně se do knížky vůbec pouštět nebudu. Ale jinak dávám přednost spíše svému úsudku a tomu, na co mám chuť a náladu já :)

13 Svačinka Svačinka | E-mail | Web | 28. dubna 2017 v 13:07 | Reagovat

Já to mám tak půl na půl. Někdy se nechám ovlivnit a někdy dám na svůj instinkt. JE pravda, že mě hodně ovlivňují mí blízcí. Protože když ti mi řeknou ''Tahle knížka je pecka!'', tak si ji na 90% přečtu. Naposledy jsem četl Dívku ve vlaku a tu jsem si vybral sám. Přečetl jsem ji ještě před tím, než jsem se podíval na film a byl jsem nadšen :-)

14 Lucienne Lucienne | Web | 28. dubna 2017 v 22:11 | Reagovat

Zajímavý článek. Nad tímhle jsem až tak nepřemýšlela. Sice knižní recenze čtu moc ráda. A taky si většinou knihu kupuji, když mě zaujme a bloger ji vychválí, že ho zaujala a líbí se mu. Tak na druhou stranu se i dívám na ty knihy, které už tu recenzi tak dobrou nemají. V klidu si ji prohlédnu a buď mi padne do oka nebo ne. :) Stalo se mi asi dvakrát, že mě kniha bavila, i když ji někdo zkritizoval. To samé, že mi známá doporučila knihu, která se mi bude moc líbit, ale po pár stránkách jsem ji přestala číst, protože mě nezaujala. Takže já asi nejsem ovlivnitelná. :D

15 xxx xxx | Web | 29. dubna 2017 v 7:56 | Reagovat

Dobrý článok! ^^ ja ak by som mala osobne povedat tak z istej casti sa nechavam ovplyvnovat aj recenziami na ktoré narazim na internete, a podla toho si uz tu danu knizku bud precitam alebo ju odcudzim pre zlu recenziu. Co moze byt na jednu stranu blba vec, kedze je v´mnoho ludi ktory maju rozlicne nazory a nakoniec by sa mi mohla aj ta spominana knizka pacit, ale takymto sposobom ju hned odcudzim. Ale je to cisto moje rozhodnutie co si precitam.

16 Fashionistka♥ Fashionistka♥ | Web | 29. dubna 2017 v 10:45 | Reagovat

Mňa recenzie ovplyvňujú z časti ☺ Väčšinu kníh, ktoré som čítala som si vybrala ja sama a bola som viac než spokojná, ale u niektorých som sa nechala ovplyvniť recenziou :)

17 Karu Karu | Web | 29. dubna 2017 v 10:52 | Reagovat

Myslím, že jestli víš, že máš s těmi blogery podobný vkus, tak proč se jejich recenzemi neřídit, že. :-)
Já si nejraději kupuji knihy, o kterých nic nevím a něčím mě zaujmou v knihkupectví... Samozřejmě někdy je to špatná volba a mám problém je vůbec dočíst...

18 Šárka Šárka | Web | 30. dubna 2017 v 13:27 | Reagovat

Částečně na recenze dám, ale ne úplně. Dost často se mi stává, že obcházená kniha je pro mě peckou a vyhlášený bestseller mě zklame na celé čáře - např. Zmizelá, Manželé odvedle. Takže si raději udělám úsudek sama. Ale občas se ovlivnit nechám, to asi každý. Hlavně u někoho, kdo čte stejný žánr, má podobný vkus, tak si říkám, že tam můžu dát na čtenářův názor.

19 Vendy Vendy | Web | 14. května 2017 v 20:07 | Reagovat

Zajímavé téma.Nevím, jestli by mě záporná recenze ovlivnila k tomu, abych si knihu nepřečetla. Co se týká koupě, tak možná, ale zkusila bych si zmíněnou knihu půjčit v knihovně. Je fakt, že každý má jiný vkus a co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Dokonce ani když jde o recenzenta s podobným vkusem - vždycky se může najít kniha, která jednomu sedne a druhému ne.
Ale recenze beru jako zajímavé doporučení - a pokud nedoporučují, tak si ráda přečtu, proč.
Na knižních blozích jsou recenze spíš dobré a promyšlené. Na rozdíl od ČSFD, kde někteří hodnotí filmy snad podle tématu a automaticky je házejí do odpadu jen proto, že mají romantickou zápletku, například. :-D
Tvoje vlastní recenze se mi zamlouvají, protože hodnotíš nejen styl, ale i to, proč se ti případně nelíbí. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama