Brooklyn - recenze

8. dubna 2016 v 14:50 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Když je kniha zfilmovaná, většinou to nevydržím a jako na první se podívám na film. U knihy Brooklyn jsem ale odolala a nejdřív jsem si přečetla literární počin Colma Toibína. Teď jsem ale zvědavá na filmové zpracování.

Anotace: Román irského autora Colma Toibína Brooklyn vypráví prostý příběh obyčejné mladé ženy, která na popud rodiny odejde za prací do New Yorku. Dobrý úmysl sestry a matky podpořený tou nejlepší vůlí ze strany samotné Eilis vede k tomu, že dívka nastoupí cestu do neznáma, do světa, který s ní nemá (alespoň zpočátku) nic společného, do života, který si sama nevybrala. Eilisina ztráta je tím palčivější, že se jí bolestně stýská po něčem tak žalostně omezeném, jako bylo její dosavadní živoření v rodném Enniscorthy. Brooklyn však není jen naléhavým příběhem jednoho smutného osudu. Tóibínova tichá, vyrovnaná a přesto bezprostřední próza podává detailně prokreslený obraz minulosti, konkrétně irského maloměsta a několika málo ulic ve starém Brooklynu první poloviny padesátých let minulého století. Samozřejmým kořením tohoto obrazu je humor. Humor bezděčný, nucený i bláznivý, ale vždy nevtíravý, tak jak jej přináší sám život.

Recenze: Kniha Brooklyn je pro mě prvotinou od autora Colma Toibína. Abych byla překvapená, nehledala jsem na toto literární dílo ani žádné recenze a vůbec jsem netušila, co od knihy očekávat. Měla jsem určitou představu díky traileru, který jsem viděla v kině. Myslela jsem si, že se bude jednat o úžasný romantický přiběh s tajemnou atmosférou. Zklamáním pro mě však byl strohý styl psaní autora, na který jsem si během čtením této knihy nedokázala zvyknout. Neměla jsem pocit, že bych z Brooklynu cítila nějaké emoce, necítila jsem se vtažená do děje. Je však pravdou, že emocemi hlavní hrdinky Eilis se Colm zabýval. Zvláštní na tom však bylo to, že je v sobě všechny většinou potlačovala a nedokázala tak být pořádně sama sebou.



Příběh samotný je ale zajímavý. Eilis Lacey je kvůli práci přinucena se z rodného Irska přestěhovat do New Yorku. Do města, kde pro ni všechno je naprosto neznámé a zužuje ji dlouhé měsíce stesk po Enniscorthy. Eilis se však dokáže v Brooklynu zabydlet, najde si perspektivní práci a přítele Tonyho, který jí zpříjemňuje těžké dny. Nešťastná zpráva Eilis však zavede zpět do Irska a v té chvíli dochází k naprostému zvratu v ní samotné. Najednou neví, co bude dál a co vlastně ve svém životě chce. Dochází zde ke spoustě věcem, které jsem vůbec nečekala a které vám nechám jako překvapení. Věc, která se mi na knize moc líbila byla ta, že nám autor věrně přiblížil tehdejší život v Irsku a Brooklynu a společnost s jejími postoji.



Konečné hodnocení: I když tato recenze může znít spíš kriticky, uděluji Brooklynu 3 hvězdičky z 5. Protože ve finále z této knihy mám přeci jen dobrý pocit! Je to taková příjemná oddechovka do deštivých dní.

Autor: Colm Toibín
Překlad: Daniela Furthenrová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-204-2227-9

Mockrát děkuju internetovému knihkupectví Dobré knihy za poskytnutí recenzního výtisku!

Infinity
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 8. dubna 2016 v 16:34 | Reagovat

Nebýt mých anglistických spolužaček pějících ódy, asi bych ani nevěděla, že něco takového existuje ... tak uvidím, třeba si to někdy přečtu. :-)

2 Lucy Lillianne Lucy Lillianne | E-mail | Web | 8. dubna 2016 v 19:17 | Reagovat

Já teda viděla akorát film a přišel mi úplně obyčejný. Na knihu mě do vůbec nenavnadilo.

3 *Shock *Shock | Web | 8. dubna 2016 v 20:59 | Reagovat

Tyjo, tolik knih za tebou! :D :)

- Neznám film ani knížku, ale hledám filmy.. tak se mrknu:).

4 Veronika Veronika | E-mail | Web | 9. dubna 2016 v 13:00 | Reagovat

Krásná recenze. Tahle kniha v Londýně hrozně frčí. V metru jsou všude plakáty na film a často potkávám někoho, kdo ji zrovna čte. :-) Snad se k ní brzy taky dostanu... :-)
PS: Zbožňuju tvé police plné knih...

5 Myanmar Myanmar | Web | 9. dubna 2016 v 14:06 | Reagovat

Asi jsem víc nalákána na film než na knihu :D Oddychovek mám připravených na poličce už více než dost a tahle mě zatím nenadchla natolik, abych se do ní pouštěla :)

Tvoje recenze je ale super, jako vždy, a moc se mi líbí i fotky! :)

6 Xinsy Xinsy | E-mail | Web | 11. dubna 2016 v 21:20 | Reagovat

Film jsem si opravdu zamilovala a přitom ani nevím, že je kniha... Stydím se. Takže se už těším až se ke knize dostanu. :-)

7 Caroll Caroll | Web | 12. dubna 2016 v 10:24 | Reagovat

Zní to zajímavě, ale nevím, zda by to byla knížka pro mě, možná někdy :)

8 Nikola Nikola | 12. dubna 2016 v 13:19 | Reagovat

Přiznám se, že na recenzi jsem byla zvědavá. Po knížce pokukuju, ale nevím, zda si ji koupit.
Naposled jsem četla knihu Smrt má oči mojí dcery, která v hodnocení dopadla stejně, jako tvá kniha - styl psaní, na který jsem si musela zvykat, se mi moc nelíbil. Čekala jsem víc, než jsem dostala. Takže mě to trošku odrazuje, ale třeba by to bylo mnohem lepší čtení. Teď čtu Dánskou dívku - neviděla jsem film a ráda bych si ho koupila, tak nejdřív čtu. Musím říct, že jsem zatím spokojená. :-)

9 Beatricia Beatricia | Web | 16. dubna 2016 v 18:42 | Reagovat

Já jsem vždycky myslela, že napřed preferuješ knihu před filmem. Já ano, protože film nemůže zachytiti jemné nuance a nálady, jako psaná forma. Tvá recenze je (jako v ostatně vždycky) na vysoké level a úplně mě vtáhla do děje. Knihu si znamenám. :-)

10 Elis Elis | Web | 17. dubna 2016 v 14:00 | Reagovat

Takové příběhy mám ráda a podle tvé recenze ta kniha stojí za přečtení, kouknu se po ní v knihovně... :-)

11 Lady Nectarine Lady Nectarine | Web | 18. dubna 2016 v 19:41 | Reagovat

Slintám, jak vidím ty knihy v pozadí! :D
Musím se přiznat, že ji mám ve svém sáááááálodlouhém seznamu "Chci si přečíst" na Databázi knih :D Netuším, jestli ji dám přednost třeba před takovým Předčítačem, u kterého miluji filmové zpracování... možná asi ne a nechám si ji až na později  :D
Jinak ti musím ještě poděkovat za to, jaká skvělá osůbka jsi, strašně moc mě potěšil tvůj komentář ♥

12 Emmy :3 Emmy :3 | Web | 24. dubna 2016 v 9:50 | Reagovat

Ani neviděla, ani nečetla. Ale určitě mám teď chuť si knížku přečíst, stejně jako se podívat na film :) děkuji za tip! :)

13 Kája Kája | Web | 3. června 2016 v 23:29 | Reagovat

Ta by se mi možná mohla líbit. :-)

14 berenika berenika | Web | 4. června 2016 v 16:54 | Reagovat

Mne sa kniha veľmi páčila, písala som aj recenziu :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama