Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela - recenze

16. listopadu 2014 v 21:01 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Můžu říct, že nikdy jsem podobnou knihu nečetla. Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela je kniha plná překvapení, s originálním námětem. Byly chvíle, kdy jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Spisovatelka Natalie Young je právem vychvalovaná do nebes. Tato kniha je označována za skutečnou literární událost a já s tímto prohlášením musím jedině souhlasit. Když jsem tuto knihu dočítala, říkala jsem si, jak to není fér, že by mohla mít klidně o dalších 1000 stran víc a já bych četla dál a dál, protože příběh hlavní postavy Lizzie Prainové mě naprosto pohltil.




Lizzie Prainová je ženou v domácnosti, které je přes padesát let. Bydlí v domku u lesa jen se svým psem Ritou. Bez manžela. Lizzie totiž svého manžela zavraždila ránou rýčem do hlavy, a protože měla strach z dlouhodobého pobytu za mřížemi, rozhodla se, že Jacoba naporcuje a sní. I když námět knihy zní dost morbidně a vy stále nechápete, jak Lizzie mohla být něčeho takového schopna, jak děj knihy postupuje, uvědomujete si, jak moc měla Lizzie s Jacobem složité manželství, a že celou dobu vlastně žila jen v jeho stínu. Třicet let žila život, s kterým nebyla spokojená a nic s tím nedělala. Žila ode dne ke dni a nebyla ani trochu šťastná. Byly chvíle, kdy samu sebe přesvědčovala, jak svého manžela miluje. Ale převládaly chvíle, kdy se cítila naprosto zbytečná a nejhorší pro Lizzie bylo si přiznat, že celé manželství, celých těch třicet let jejího života bylo vedle Jacoba promarněných. Lizzie po jeho smrti chce opět žít, chce chytnout druhý dech.



Kniha je i zvláštně zpracovaná. Moc se mi líbily z grafické stránky ty části, kde bylo pozměněno písmeno a to bylo v částech, kdy Lizzie obhajuje svůj čin. Tyto věty jsou napsány v bodech a jsou číselně označeny. Lizzie si v nich připomíná, že udělala správnou věc a průběžně si plánuje, co podnikne jako další věc, aby se mohla konečně vydat do Skotska a žít život podle svých představ. Snaží se uklidnit a smířit se s tím, co vlastně provedla. Lizzie postupně konzumuje svého mrtvého manžela a začíná se zmítat v depresích a následně se je snaží překonávat. Bojuje sama se sebou. Začíná být i paranoidní a její situaci neulehčuje fakt, že se do jejího života zamotá mladík Tom. Ten si Lizzie oblíbí, a protože na farmě, kde žije, je nespokojený, chce se k Lizzie nastěhovat. Děj je tedy vyprávěn z pohledu Lizzie a z pohledu Toma, který postupně začíná mít o Lizzie pochybnosti a tuší, že s ní není všechno v pořádku.



Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela je sondou do duše ženy, která jen touží po pozornosti a po lásce v nešťastném manželství. Jedná se o opravdu neobyčejný román, na který jen tak nezapomenete. Protože, buďmě k sobě upřímní. Setkali jste se někdy s takovou knihou? V knize také mimo myšlenek Lizzie naleznete opravdu podrobné popisy jídla a jeho přípravy. Ovšem ne normálního jídla. Smějící se Asi nejpodstatnějším motivem knihy je touha po zbavení se minulosti, vyrovnání se s přítomností a sen o lepší budoucnosti.

Ode mě získává Dokonalá chuť 4 hvězdičky z 5, protože se jedná o výjimečný román, který si jednoho dne rozhodně přečtu znovu! Jednu hvězdičku jsem ubrala proto, že se mi zdálo, že v knize mohl být věnován prostor více postavám, aby četba byla ještě o trochu zajímavější.

Poznámka na závěr: Tuto knihu rozhodně nedoporučuji číst slabším povahám. Popisy konzumace a přípravy lidského masa a celého lidského těla byste nemuseli snášet úplně dobře.

Četli jste tuto knihu? Jak na Vás zapůsobila?


Infinity
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Christina Christina | Web | 16. listopadu 2014 v 22:08 | Reagovat

To vypadá zajímavě. Mám takově témata knih ráda. Zajímám se o takové věci a myslím, že by nebylo na škodu si tuhle knížku přečíst :-)

2 Inalyn Inalyn | E-mail | Web | 17. listopadu 2014 v 8:47 | Reagovat

Fúha, tak teraz si ma dostala :D To téma je naozaj trošičku nechutné a som mierne šokovaná...Ale ty si tú knižku popísala tak dobre, že by som si ju hádam aj prečítala :D Ten námet je naozaj originálny, nenapadlo by ma, že niekoho naozaj toto napadne :D

Inak ja tiež neuznávam mazanie blogov. Neviem prečo som vymazala ten prvý. Ostatné som si už potom nechávala. Okrem toho ešte čo ani nebol blogom :D Ďakujem za slová chvály, ty máš tiež úplne krásny a dokonalý blog! :)

3 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 17. listopadu 2014 v 9:09 | Reagovat

Tak tohle bych si vážně přečetla. :-)

4 TERI BATHLER TERI BATHLER | Web | 17. listopadu 2014 v 11:37 | Reagovat

Krásné fotky, ale myslím si, že kniha je spíš pro starší typy lidí, než jsem já,ale určitě bych jí pořídila třeba mamce nebo tetě k Vánocům:)

5 Veronika Veronika | E-mail | Web | 17. listopadu 2014 v 13:53 | Reagovat

To zní jako dokonalá kniha pro mě. Děkuji Ti za krásnou recenzi, doteď jsem si nebyla jistá, jestli si knihu koupit, ale teď vím, že musím... :-)
PS: Máš naprosto nádherný květinový šálek. :-)  :-)

6 Infinity Infinity | Web | 17. listopadu 2014 v 14:02 | Reagovat

[5]: Jsem moc ráda, že jsem tě touto recenzí přesvědčila k přečtení této úžasné knihy. :-)
Mockrát děkuji! :-)

7 Janča Janča | E-mail | Web | 17. listopadu 2014 v 14:52 | Reagovat

Wow, tak tuhle knihu si rozhodně chci přečíst! Jen nejsem investor do knih, proto si počkám, až bude v naší knihovně (snad se tam někdy dostane) a zatím si ji dávám na seznam knih, které chci přečíst.

8 Barlie Barlie | Web | 17. listopadu 2014 v 15:29 | Reagovat

Haha no to ne :DD Nejdřív to znělo nudně a pak "Lizzie totiž svého manžela zavraždila ránou rýčem do hlavy, a protože měla strach z dlouhodobého pobytu za mřížemi, rozhodla se, že Jacoba naporcuje a sní." a já jen "cože?" :D zní to rozhodně hodně zajímavě a absurdně :D

9 Hanyuu Hanyuu | Web | 17. listopadu 2014 v 16:46 | Reagovat

To zní hrozně zvláštně, až mě to vlastně docela zaujalo. Možná bych si to i přečetla. :D

10 Barbara Parker Barbara Parker | Web | 17. listopadu 2014 v 20:59 | Reagovat

Nádherné fotky!:) a knížka mě celkem zaujala:)

11 Em Age Em Age | Web | 18. listopadu 2014 v 11:04 | Reagovat

Tak toto je naprostý, nezvladatelný a perfektní mazec. O_O
GIVE ME THE BOOK RIGHT NOW! 8-O  :-D

12 Infinity Infinity | Web | 18. listopadu 2014 v 11:57 | Reagovat

[11]: :-D  :-D  :-D  :-D
No tak teď jsi mě fakt hodně rozesmála. :D

13 Beatricia Beatricia | Web | 18. listopadu 2014 v 15:30 | Reagovat

Je to zvláštní a originální téma. Zní to morbidně, ale je to každopádně zajímavé. Zvlášť příprava lidského masa... na to žádný kurz vaření neexistuje. [:tired:]

14 Sugr Sugr | E-mail | Web | 18. listopadu 2014 v 17:31 | Reagovat

Manžela bych nesnědla, nejsem kanibalka, ale ten tvůj talíř na poslední fotce mě dohnal k tomu, že jdu vyplenit ledničku! :-D

15 Kika Kika | E-mail | Web | 18. listopadu 2014 v 20:33 | Reagovat

Myslím, že já nezapomenu ani na tuto recenzi! Jsem slabší povaha. Mrazilo mě v zádech už jen při té představě, že by to tam detailně popsáno být mohlo a v závěru Tvého článku se dozvídám, že to popisováno je..

16 Kika Kika | E-mail | Web | 18. listopadu 2014 v 20:34 | Reagovat

[14]: Sugr, Ty jsi neskutečně nad věcí! Mně zhořklo v puse i to kafe co piju, natož jít teď plenit lednici :D

17 Lóra Lóra | Web | 19. listopadu 2014 v 15:23 | Reagovat

krásná fotečka, moc pěkné vypadá to dobře

18 MaddyHarry MaddyHarry | Web | 20. listopadu 2014 v 14:24 | Reagovat

Knihu jsem nečetl, ale název je opravdu originální a poutaví. :-D Působí to na mě jako morbidní komedie - ale nevím nečetl jsem. Ovšem jdu si to dát na seznam na DK. :-)

19 Roa Roa | Web | 20. listopadu 2014 v 22:48 | Reagovat

Tak tohle si chci přečíst! :-D Hned jsi to jdu dát do svého wishlistu. Děkuju za tip. (Doufám, že to nebude znít moc morbidně, ale fakticky mě zajímají ty části, kde se bude ten manžel jíst a vařit :D)

20 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 21. listopadu 2014 v 7:45 | Reagovat

Nečetla jsem ji, ale okamžitě si ji jdu zapsat do diáře do seznamu knih, které bych chtěla :-) děkuji za tip :-)

21 Van Vendy Van Vendy | Web | 21. listopadu 2014 v 20:38 | Reagovat

Tak nevím, jestli tvá recenze není lepší než celá kniha. Protože k tomu, co se v příběhu děje, cítím nechuť, ale podle tvé recenze mám chuť si ji přečíst. Už proto, abych viděla víc a dokázala pochopit pohnutky oné ženy (zoufalé ženy sice dělají zoufalé věci, ale kanibalismus je hodně zoufalá věc, to teda jo...)
Myslím, že jestli na ni narazím, bude kandidát k půjčení a přečtení.

22 Orida Orida | Web | 22. listopadu 2014 v 18:44 | Reagovat

Hele, to znie dobre. Tak správne psychologicky a morbídne zároveň :) Mám rada originálne nápady a slabá povaha rozhodne nie som :D

23 Kelíns Kelíns | Web | 23. listopadu 2014 v 10:28 | Reagovat

Ještě jsem o ní neslyšela, ale zní to dost zajímavě. Přidám si jí na seznam k Vánocům :D

24 Em Age Em Age | Web | 26. listopadu 2014 v 15:57 | Reagovat

[12]: To je dobře :D Hej ale jako... já si to chci přečíst :-D :-(

25 shariony shariony | E-mail | Web | 26. listopadu 2014 v 17:45 | Reagovat

Brrr, tak na tuto knihu bych neměla ani omylem. Může to být zajímavá psychologická sonda do duše ženy, ale morbidní je to až za hrob.

26 Tess Tess | Web | 28. listopadu 2014 v 23:07 | Reagovat

No ty kráááso :D jak jsem si první přečetla název knihy, tak jsem čekala že to bude nějaká romantika nebo tak :D Ale fakt zajimavé, knížku bych si každopádně přečetla ráda :D

27 Mirek Mirek | E-mail | 28. prosince 2014 v 16:52 | Reagovat

Je to naprosto nechutná slátanina šílené autorky. Nemá to děj, nemá to nosnou myšlenku,nemá to vtip, je to úchylné kanibalistické dílo. Ten kdo to čte se zájmem je dle mého mínění duševně nemocný, podobně jako autorka.
Normálnímu člověku se nad tím chce permanentně zvracet. Přiznám se, že jsem čekal nějaký zvrat, nšco, co by tu knihu odůvodnilo, ale nic, jen bezvýchodné utrpení z četby.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama