Spánek - recenze

1. června 2014 v 8:00 | Infinity |  Knihy a mé recenze
V poslední době opravdu hodně, hodně, hodně čtu. Za poslední měsíc jsem přečetla tolik knih, že byla pro mě těžká volba knihy, kterou si vyberu k recenzi. Moje volba padla na knihu Spánek od spisovatele Harukiho Murakamiho.

Autor: Haruki Murakami
Ilustrace: Kat Menschik
Žánr: Beletrie pro dospělé
Rok vydaní: 2013
Počet stran: 80
Nakladatelství: ODEON

Anotace: "Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát." - těmito slovy začíná povídka Harukiho Murakamiho, jejíž protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Žije s manželem a malým synem, dny mají stále stejný řád. Zaběhnutý stereotyp naruší hrdinčina patologická neschopnost spát. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru: noci nejprve tráví ve společnosti Anny Kareninové a sklenky brandy, posléze se ocitá ve světě, kde přestávají platit běžná pravidla.


Mé pocity z knihy

Když jsem Spánek zahlédla v knihovně, byl pro mě jasnou volbou. Jednu dobu jsem na knižních blozích četla spoustu recenzí na tuto knihu. Krásná obálka, zajímavý název. Moc jsem nevěděla, co očekávat, a navíc má pouhých 80 stran. Do četby jsem se s nadšením vrhla a příjemným překvapením byly pro mě nádherné ilustrace, kterými je samotný příběh protkán. Pokaždé jsem se nad těmi dokonalými ilustracemi pozastavila aspoň na 5 minut. Bylo to skvělé zpříjemnéní čtenářského požitku.



Hlavní hrdinka se dostává do zvláštní situace. Už sedmnáct dní nemůže spát. Tato událost ji dostihne jedné noci, kdy se při údajné spánkové paralýze u nohou její postele zjeví tajemný muž. Od té doby nezamhouří oči a začne přemýšlet nad tím, jak zaplní volný čas, který se jí za celou noc nabízí. Je manželkou, matkou, ženou v domácnosti. Všímá si, že její život je plný stereotypů, které se jí naprosto příčí. Během probdělých nocí si dovoluje všechno, co by si jinak nedovolila. Přes den plní úlohu vzorné ženy v domácnosti, pracuje jako robot, zatímco v noci si čte, jezdí autem kdekoli po městě se ji zachce, cpe se čokoládou nebo se oddává dobré chuti brandy.

Tato kniha je náhled do životních stereotypů, které si nepřipouštíme, ale jsou všude kolem nás. Protože hlavní hrdinka knihy je ženou v domácnosti, má spousty času na to, aby přemýšlela nad tím, jak svůj život vlastně nesnáší. Každý den se těší, až bude moct být sama a užívat si celé noci, která je jen její, protože jednouduše neusne. Spánek je opravdu kniha k zamyšlení. Umíte si představit, že byste měli celých 8 hodin jen sami pro sebe, zatímco by všichni ostatní spali?

Mně Spánek uchvátil, je napsán naprosto geniálně a moc se mi líbila atmosféra celé knihy. Působí na mě zcela reálně, a zároveň je v ní něco nepopsatelně tajemného. Také nutí člověka hodně k zamyšlení. Autor nás díky různým myšlenkám a pocitům, které se v knize objevují nabádá k zamýšlení nad vlastním životem, zda bychom my sami náhodou nechtěli něco změnit.

Jediné, co mě moc nepotěšilo je otevřený konec. Vzbuzuje ve mně až moc otázek a já bych chtěla znát odpovědi. Vím, že nad knihou Spánek budu ještě dlouho přemýšlet. Je to ten typ příběhu, který ve mně bude ještě dlouho žít.

Konečné hodnocení

Spánek ode mě získavá 10 hvězdiček z 10. Líbil se mi originální námět a jsem si jistá, že od Harukiho Murakamiho si přečtu další knihy. Naprosto si mě svým stylem psaní získal.

Infinity
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hůů-úú Hůů-úú | Web | 1. června 2014 v 11:08 | Reagovat

Ooooo, to zní úžasně! Asi se do Spánku zakousnu taky, moc dík za tip:) Heh, já od toho autora určitě něco četla, kdybych tak věděla co...

2 CimFam CimFam | Web | 1. června 2014 v 13:03 | Reagovat

Tohle vypadá hodně zajímavě :)

3 the lizz. the lizz. | Web | 1. června 2014 v 16:02 | Reagovat

moc zajímavé, není to taková ta klasika a navíc ty ilustrace? wow! :) myslím, že po ní určitě zapátrám v knihkupectví:D)

4 Bětka Bětka | Web | 1. června 2014 v 20:08 | Reagovat

Pokud se ti nezdál otevřený konec, nevím, co řekneš dalším knížkám od Murakamiho, tenhle mi přišel jako jeden z uzavřenějších :-D

5 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 3. června 2014 v 16:25 | Reagovat

Také jsem začala zase číst po maturitě. :-) Mně ale přijde, že většina lidí čte proto, aby načetla co nejvíc knih. Já se snažím si četbu vychutnat a nevadí mi, že se svým tempem přečtu jen třeba dvě knihy za měsíc. :-)
Jinak Spánek mi přijde jako dost geniální kniha. O_O Plus ty ilustrace, to je fakt krása. Rozhodně se po ní podívám, díky za skvělý tip. :-)

6 Simix Simix | Web | 3. června 2014 v 18:11 | Reagovat

Jů, kňásňoučký blogís :D
takový zelená :D
Nejvíce se mi líbí to záhlaví :3

7 Bastera Bastera | Web | 3. června 2014 v 18:39 | Reagovat

Já se Murakamiho děsně bála, ale když čtu tuhle recenzi, docela ráda bych se do Spánku pustila, zní to velmi dobře :)

8 Hope Hope | Web | 3. června 2014 v 20:26 | Reagovat

Tak to si přečtu, vypadá to zajímavě! :) Tak tenkou knížku jsem nečetla už pěkně dlouho! :D

9 Vendy Vendy | Web | 3. června 2014 v 23:03 | Reagovat

Od Muramakiho jsem četla nedávno 1Q84 a chci zkusit další, protože se mi zdá, že píše skvěle. Spánek, to je další dobrý tip, podívám se v knihovně. :-)

10 myanmar myanmar | Web | 4. června 2014 v 9:01 | Reagovat

Spánek je kniha, kterou si rozhodně chci přečíst a tvá recenze mě k tomu ještě víc navnadila! Super :)

Jinak momentálně by se mi těch 8 hodin navíc vážně hodilo, mohla bych se učit na zkoušku ze statistiky :D

11 Kane Kane | Web | 4. června 2014 v 18:01 | Reagovat

Tak tahle kniha mě zujala. :) Slyším o ní teda poprvé, ale nejspíš si ji taky seženu v knihovně. :)

12 Rachel-Roo Rachel-Roo | E-mail | Web | 7. června 2014 v 22:31 | Reagovat

pekna recenze, na Harukiho se taky chystam a ted jeste vic :)

13 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 10. června 2014 v 22:37 | Reagovat

O knize už jsem také četla a rozhodně mě dost zaujala. Bojím se ale toho otevřeného konce, nemám takové věci v lásce... Ale snad se odhodlám.

14 Angela Angela | Web | 12. června 2014 v 19:01 | Reagovat

O knize slyším poprvé a velmi mě zaujala. :-)

15 Anidea Anidea | E-mail | Web | 12. června 2014 v 19:22 | Reagovat

Tahle knížka vypadá vážně zajímavě, dík za tip. Budu si ji muset přečíst.

16 Šukatérka Šukatérka | Web | 13. června 2014 v 20:13 | Reagovat

Vypadá poměrně zajímavě =) Každopádně kámoška ji taky chválila, takže si ji asi půjčím

17 Owlie Owlie | Web | 17. června 2014 v 11:58 | Reagovat

Na Spánek se chystám, většinou jsem na něj četla jen pozitivní ohlasy :) A tvá recenze se mi zamlouvá, chci jí! :)

18 Shabana Shabana | E-mail | Web | 6. července 2014 v 19:29 | Reagovat

Já si sepisuju svou četbu pravidelně již od roku 2005. A četbu si vychutnávám, nehoním se zatím, kolik toho přečtu, i když už mám toho na kontě spoustu.
A Haruki Murakami je skvělý spisovatel.
Krásný blog.

19 Vendy Vendy | Web | 14. července 2014 v 22:31 | Reagovat

Od Muramakiho jsem četla 1Q84 a docela mile mě to překvapilo, jak poutavě píše. Jestli je tento román od stejného spisovatele (jako že je), určitě se po něm porozhlédnu, navíc jsi mě navnadila svou recenzí. :-)

20 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 1. dubna 2015 v 18:56 | Reagovat

Toto byla moje první kniha od Murakamiho, od července 2014 jsem od něho přečetla ještě dvě další. Skvělý spisovatel. Teď se chystám na Norské dřevo dokonce ji máme v maturitní četbě. Náhodou ten konec se mi zamlouval i když na naše poměry je divný, ale proč ne :-D kdyby to pokračovalo, ta atmosféra by byla o něco ochuzená.
Četla jsi Podivnou knihovnu od něj? Ilustrace tam dělala opět Kat Menschik. Její dílo mám ráda :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama