Velký Gatsby - recenze

3. května 2014 v 23:42 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Rok vydání: 2011 (moderní překlad Velkého Gatsbyho)
Originální název: The Great Gatsby
Počet stran: 208
Žánr: román
Nakladatelství: Leda

Anotace: Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za "jazzový věk" a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity "ztracené generace", přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké "nevinnosti". Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého "zeleného světla" - oné "šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje" - a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.


Mé pocity z knihy


Kniha Velký Gatsby je zajímavá. Místy mě bavila, místy také ne. Protože se mi do rukou dostal moderní překlad, nemůžu přesně posoudit, jak vyzní originál v porovnání s tímto překladem. Musím říct, že na knize mě asi nejvíc zaujal popis života ztracené generace, luxusu a všelijakých večírků.
Také mě vtáhl do děje celého příběhu samotný pan Gatsby, který má spoustu tajemství, které postupně odhaluje vypravěči knihy Nickovi. Nick celou dobu je pozorovatelem všeho okolo Gatsbyho tajemného světa. Tomu jedinému Gatsby svěřuje své trápení, které je spojeno s jeho nehynoucí láskou k Daisy Buchananové a také mu svěří veškerá fakta o svém životě. Ale Daisy, ta si mě nezískala ani trochu, už od samého začátku jsem věděla, že nebude tak dokonalá, jak se celou dobu může zdát.

Jay Gatsby je tou nejzvláštnější literární postavou, s kterou jsem se v knihách snad kdy setkala. Líbilo se mi, že Nickovi neřekne vše popravdě už od začátku, ale že zpočátku ho balamutí a poskytuje mu nepravdivá fakta o sobě, aby si nezkazil svou pověst, kterou si získal před tehdejší smetánkou. Téměř každý večer se u něj, v jeho luxusním sídle konají nepřekonatelné večírky, je tedy společností oblíben, ale vznikají o něm také různé pomluvy, o kterých ani samotný čtenář netuší, zda jsou pravdivé či ne. Nejkouzelnější na něm však je ta jeho bezmezná zamilovanost do Daisy, udělal by pro ni vše na světě.

Pro mě nejvíce nenávdiěnou postavou knihy je Tom Buchanan, manžel Daisy, který svou ženu kontroluje, přitom on sám nežije příkladný život. Perfektně vykreslená postava naprostého zbabělce, tím je přesně Tom.


Byly momenty, kdy jsem knihu odkládala a vracela jsem se k ní až po několika hodinách a byly také momenty, kdy jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Už delší dobu jsem si Velkého Gatsbyho chtěla přečíst, protože patří mezi americkou knižní klasiku, a ta mě zajímá. I když mám z knihy rozporuplné pocity, určitě ji doporučuji všem, kteří rádi čtou silné příběhy o lásce.



Konečné hodnocení


Kniha Velký Gatsby ode mě získává 7 hvězdiček z 10. Důvodem jsou ty pasáže, kvůli kterým jsem knihu musela na nějakou chvíli odkládat. Ale jinak se jedná o velkolepou knihu, kterou doporučuji všem.

Více informací nalezenete na internetovému e-shopu http://www.popron.cz. Knihu si můžete pořídit ZDE.
A další knihy ze sekce Beletrie naleznete ZDE.


Infinity
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hope Hope | Web | 4. května 2014 v 21:13 | Reagovat

Velkýho Gatsbyho si chci přečíst už dýl, protože se hlavně chci podívat na film, ale vždycky čtu knížky dřív než vidím film :D Takže si to určitě prečtu a podívám (když v tom hraje Leonardo :D )

2 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 4. května 2014 v 21:27 | Reagovat

Zrovna dneska jsem na něj koukala a jednou si snad přečtu i knížku, protože Fitzgerald to meziválečné americké pozlátko uměl fakt dobře vystihnout.

3 Beatricia Beatricia | Web | 5. května 2014 v 11:36 | Reagovat

Film Velký Gatsby jsem viděla několikrát a jen čekám, až dostanu do
rukou knihu. Já knihu vždycky stavím výš, protože film nemůže obsáhnout všechny nuance, nálady a popisy.
Tvá recenze je, jako vždy, perfekcionistická a barvitá. Tak to mám ráda. :-)

4 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 5. května 2014 v 19:36 | Reagovat

Toto jsem si chtěla přečíst od té doby, co jsme autora brali na literatuře. :D

5 Casion Casion | Web | 6. května 2014 v 17:52 | Reagovat

Mňa osobne táto kniha bavila, zaujal ma film a tak som sa rozhodla prečítať si aj knižnú predlohu :-) Samozrejme, ťažko posúdiť originál podľa prekladu, ale ja som s knihou dosť spokojná, je zaujímavá a inak Toma som tiež nemala rada :D

6 *Vanessa *Vanessa | Web | 6. května 2014 v 23:22 | Reagovat

no..zní to zajímavě a slyšela jsem hodně dobrého pozitiva ..knihu bych asi nečetla ale na film se podívám..

7 Hůů-úú Hůů-úú | Web | 7. května 2014 v 21:24 | Reagovat

Gatsby je super, ae stoprocentně s tebou souhlasím s názorem, že tam jsou nudné pasáže a Daisy jsem také příliš nemusela:D
jo, ten antikvariát s čajovnou je super, zvlášť jestli tedy ráda čteš, ajk se dívám:)

8 Tess Tess | Web | 8. května 2014 v 22:52 | Reagovat

Ještě jsem neviděla film, natož abych četla knihu, ale je fakt že první bych si přečetla tu knihu, ta je vždycky lepší a obsáhlejší. Ale podle toho jak si to tu jaksi stručně napsala o čem je řeč, to vypadá na pěkný příběh, tak uvidím :D

9 Edona Edona | Web | 9. května 2014 v 12:16 | Reagovat

Já jsem Gatsbyho četla už před pár měsíci, ale pořád na tu knihu myslím. Ono taky jsem zpočátku byla z něčeho zklamaná a četla jsem ji asi měsíc, měla jsem velké pauzy. Ale postupem času přicházím na skrytý podtext a taky to jaký byl Gatsby pašák. :D A Tom byl pěkný hajzlík, jestli to tak můžu říct, s tím souhlasím. :-)

10 Bastera Bastera | Web | 9. května 2014 v 14:49 | Reagovat

Souhlasím, knihu jsem četla někdy na střední a jako Ty z ní měla střídavé pocity, ale myslím, že takový byl i záměr autora :)

11 Lillen A. Blake Lillen A. Blake | Web | 9. května 2014 v 16:28 | Reagovat

Probírali jsme ji ve škole, ale až natolik mě nezaujala. Možná, až bude čas...
já se spíš orientuju na historické knihy - Austen, Brontë, Schienkievitz (asi to píšu špatně :DD), a mým snem je přečíst si Noru od Ibsena ;-)
Každopádně hezky napsaná recenze - ty já psát moc neumím ;-)

A děkuji za komentář, mimochodem, máš krásný design a blog (a to neříkám jen proto, že mám ráda zelenou barvu :D)

12 Kelíns Kelíns | E-mail | Web | 10. května 2014 v 20:25 | Reagovat

Líbí se mi, jak jsi to hezky upřímně sepsala. Takové ty zdlouhavé pasáže, kdy musí člověk odložit knihu mi taky vadí. Ale na druhou stranu, pak mám mnohem lepší pocit, když se kniha zase rozjede a nemůžu se od ní odtrhnout. :D  
I já se na tuhle knihu delší dobu chystám. Mám ráda silné příběhy o lásce, tak snad bude opravdu stát za to. :-)

13 Hůů-úú Hůů-úú | Web | 11. května 2014 v 14:25 | Reagovat

obě výstavy byly super, tak se třeba mrkneš:) btw, těším se na další recenzi, určitě se přijdu mrknout.

14 Vendy Vendy | Web | 16. května 2014 v 9:24 | Reagovat

Zřejmě to bude náročné čtení, taky mi některé knihy dělají podobný problém. Když jsem četla Hlavu XXII., jednu stránku jsem četla skoro tři dny, protože jsem se k ní pořád vracela. Půlku knížky jsem četla skoro tři měsíce. Pak se to najednou otočilo a zbytek jsem dočetla v pohodě do týdne, a je to perfektní román.
Velkého Gatsbyho jsem zatím nečetla a vidím, že bych to měla zkusit. Dobrá a upřímná recenze, se všemi klady a zápory.
Možná by tě bavil Simmel, četla jsi něco od něj?

15 Sugr Sugr | Web | 16. května 2014 v 17:28 | Reagovat

Vypadá to velmi zajímavě, moc hezky jsi to popsala, nebylo to zfilmováno? Myslím, že mi ten název něco říká..., ale třeba se pletu. Každopádně recenze je príma! ;-)

16 Casion Casion | Web | 17. května 2014 v 11:55 | Reagovat

Ahoj :-)
Na blogu mám vyhodnotenie zápisu SB, tak si ho prosím pozri :-)
http://my-fantasydream.blog.cz/1405/vyhodnotenie-zapisu-sb
s pozdravom
Casion

17 Dark Sayu Dark Sayu | Web | 18. května 2014 v 10:30 | Reagovat

tu knížku upřímně neznám:) já vůbec teď nemám na čtení čas :D celkem mě to štve, páč bych si i ráda něco přečetla:)

18 Cleo Cleo | Web | 18. května 2014 v 11:09 | Reagovat

Četla jsem Něžná je noc a do další knihy od Fitzgeralda mě nikdo rozhodně nedonutí. :D

19 Kája Kája | Web | 29. června 2014 v 15:35 | Reagovat

Vím pouze, že je film, ale že i knížka? To jsem upřímně nevěděla :) Lákalo by mě shlédnout ten film (už jen díky tomu, že tam hraje Leonardo DiCaprio - můj oblíbený herec), ale většinou v knihách pak bývá i něco víc než jen ve filmech, takže časem bych si ji třeba také pořídila. Ale na čtení nemám moc čas a ani mě to tolik nebaví :)

20 Dr. Softie Dr. Softie | E-mail | 29. června 2014 v 17:38 | Reagovat

Proboha svatého. Můžete mi říct, co vidíte na 'velkém příběhu lásky' Gatsbyho a Daisy?
Celou dobu vidíme Gatsbyho jako úžasného krásného pracovitého muže. Ale čím to je? Je to tím, že ho vidíme růžovýma brýlema Nicka, který je do něj zamilovaný (je to homosexuál- na Daisy jsme se dozvěděli, jaký má hlas, Jordan je sportovní a spíše mužská-v knize-zatímco Tom je vysportovaný a známe jeho tělo, to samé o Gatsbym-tomu muži imponují muži...). Když se nad tím zamyslíme, Gatsby se zapletl s mafií, aby mohl vystavět sídlo pro příšernou ženu Daisy. A Nicka pouze využíval, protože to byl Daisyin bratranec a mohl mu zprostředkovat setkání.
Let's be homo again: Nick je příkladem uzavřeného gaye své doby. Rodina mu dala prostředky a on se schoval. Gatsby mu neskutečně imponuje. Jordan vidíme spíše jako chlapecký typ a holku do nepohody, dobrého kamaráda, proto ji má rád, ale myslím, že jejich vztah nějak vyšuměl.
Myslím, že to je spíš příběh o americkém snu a o tom, co jsou lidé ochotni za něj dát. Je o velkých nadějích a zklamáních. A hlavně je to příběh Nicka-jak Gatsby ovlivnil jeho život, co se naučil. A když se jen trochu zadíváte mezi řádky, zjistíte, že Nick jo miluje. Umožňuje nám vidět Gatsbyho v novém světle, lepším.
Navíc bych chtěla zmínit symboliku té knihy: co ty velké oči, které nás provází celou knihou? Velkolepost večírků umocňující Gatsbyho samotu...

21 Lapis Lapis | Web | 14. července 2015 v 22:05 | Reagovat

[20]:
Mohu jen tleskat, shrnuto bravurně :)

A autorce článku jen doporučím, aby si knihu přečetla dvakrát, než ji zrecenzuje :) Není v tom nic útočného, jen zůstává faktem, že na druhý pohled je toho vidět víc :)

22 Dr. Softie Dr. Softie | 15. července 2015 v 17:08 | Reagovat

Já´ jsem to četla jednou česky a dvakrát anglicky, film jsem viděla nespočetněkrát. [21]: :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama