Žena lamželezo a polykač ohně - recenze

22. prosince 2013 v 23:39 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Autor: Stanislav Beran
Rok vydání: 2013
Počet stran: 216
Žánr: Beletrie - sbírka povídek
Nakladatelství: HOST

Anotace: Po novele Hliněné dny se Stanislav Beran vrací s porcí povídek, žánrem, ve kterém je nejsilnější Scházíme se u stolu posetého drobky příběhů lidí účtujících s minulostí i se svými neúmyslnými a často nemilovanými rolemi, s lidmi těžce zápasícími s přítomností. Je možné trávit čekání na smrt vlastního dítěte nad křížovkou? Co spatří taxikář před gymnáziem? Má tetování duši? A má ji vysloužilý komunista, který ani nedýchá strachem, že neumře smířený a v pokoji?
Jsme i s těmi, kteří mají to štěstí, že ještě nemusejí litovat toho, co udělali, a bát se příštího dne. Ten může kromě obav přinést i odpuštění, protože jedním životem v této knize nic nekončí, ještě přijdou děti a děti jejich dětí… Má lidské tělo otištěné ve sněhu skutečně podobu anděla? Vejde se rybářská loď do hracího automatu? Může být srnec životu nebezpečný? A poslouchal by Louis Armstrong punk? Je tolik otázek s nesnadnou odpovědí…
Duši vnímavého čtenáře však jistě mohou zasáhnout silné příběhy s přesvědčivými dialogy, příběhy, v nichž poznáváme dnešek i sami sebe. Lze konstatovat, že oblíbená poloha carverovsko-balabánovského empatického vyprávění má v Beranovi důstojného pokračovatele.

Stanislav Beran

Stanislav Beran se narodil v roce 1977 v Jindřichově Hradci. Vystudoval gymnázium a poté absolvoval obor český jazyk a dějepis na UJEP v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům. V součanosti pracuje ve farmaceutické firmě.

Moje pocity z knihy

Kniha Žena lamželezo a polykač ohně je výjimečná. Všimla jsem si, že v poslední době jsem četla spíš knížky zahraničních spisovatelů, a proto jsem ráda, že jsem měla tu možnost narazit na tak skvělou knihu a ještě od českého spisovatele. Tato kniha se skládá z několika povídek, které na sebe nenavazují a pojednávají o tom, jak to v životě chodí. Jsou tu příběhy o vztazích, o lidských povahách, vzpomínkách, které si lidi s sebou nesou celý život. Nic není přikrášleno, a tím si mě Žena lamželezo a polykač ohně naprosto získala.

Také se mi moc líbí, jaké spisovatel volil názvy povídek. Například: Dělej andělíčky, Disko Charlie, V nebi není nikdy noc, Loď, co vás vynese až do nebe a tak dále. Před začátkem nové povídky je vždycky ilustrační obrázek, který nám přiblíží atmosféru povídky. Jediné, co bych tu viděla jako něco negativního je to, že mě nezaujala poslední povídka, která byla v knize nejdelší. Řekla bych, že právě v ní byl děj zbytečně moc zamotný a ztrácela jsem se v časové lince. U jiných povídek jsem tento pocit rozhodně neměla.

Já osobně mám povídky moc ráda, proto jsem tuto knihu přečetla jedním dechem a vřele Vám ji všem doporučuji. Jestli nečekáte v knihách jen samé happy endy, Žena lamželezo a polykač ohně je rozhodně četba pro Vás.

Konečné hodnocení

Kniha Žena lamželezo a polykač ohně ode mě získává 9 hvězdiček z 10 a to z již zmíněných důvodů. Tato povídková kniha mi přijde jako ideální vánoční dárek, určitě tím uděláte radost Vaším blízkým, kteří si rádi přečtou kvalitní literaturu.

Na závěr bych chtěla poděkovat za recenzní výtisk knihy od internetového knihkupectví http://www.knihcentrum.cz
Knihu zakoupíte za 187 Kč ZDE.

Infinity
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beatricia Beatricia | Web | 23. prosince 2013 v 8:44 | Reagovat

Tvá recenze má vysoce profesionální úroveň. Literárně rosteš s každým článkem a tvé vyjadřovací schopnosti jsou bravurní. Knihu neznám, tak jsem si rozšířila svůj knižní obzor.

Přeji ti krásné prožití Vánoc ve štěstí, lásce a pohodě.♥♥♥

2 Berry Berry | Web | 23. prosince 2013 v 10:58 | Reagovat

O tejto knihe som jakživ nepočula aj keď je pravda,že som ešte nikdy nečítala nič od českého spisovateľa. Asi prečo,že čestina je pre mňa zložitejšia napriek tomu,že máme veľa spoločného akože čeština a slovenčina.

Popis alebo tvoje pocity z knihy ma celkom zaujali hlavne tienázvy. Páči sa mi V nebi nie je nikdy noc. Možno by som po nej aj siahla.Nie je drahá a môže byť zaujímavá.Ďakujem za tip :)

3 Rai. Rai. | Web | 23. prosince 2013 v 11:04 | Reagovat

Má docela zajímavý název a musím se přiznat, že jsem o té knize ještě neslyšela. Ale když jsi tenkrát přidala recenzi na Skálu, hned jsem se na to byla podívat v knihovně a zrovna jsem se tam potkala s kamarádkou. Řekla jsem jí, co si jdu pučit a ona na to, že to je jedna z nejúžasnějších knížek, které kdy četla. Ptala se mně, kde jsem na ni přišla. Tak jsem se musela přiznat, že na jednom úžasném blogu :) Bohužel kniha byla někým zamluvená, takže si ještě počkám. Ani nevím, proč jsem se tady rozepsala o skále, když je tu řeč o něčem úplně jiném. Asi jsem měla potřebu tím říct, že tvoje recenze stojí za to :)

4 Denn Kamze Denn Kamze | Web | 23. prosince 2013 v 13:53 | Reagovat

Ha a mám dárek k narozkám pro kámošku díky tvé recenzi. Ještě dneska se půjdu mrknout po této knížce :)

5 the lizz. the lizz. | Web | 24. prosince 2013 v 13:08 | Reagovat

zase pro mě uplně neznámá kniha, ale vypadá moc dobře!

a Infinity, krásné Vánoce:)

6 K. K. | Web | 27. prosince 2013 v 17:33 | Reagovat

Už jen název zaujme a po této recenzi mám docela i chuť si knížku koupit :)

7 Vendy Vendy | Web | 28. prosince 2013 v 16:13 | Reagovat

Poslední dobou vychází  knih tolik, že se ztrácím v tom množství. A tak jsem ráda za každý tip, na který narazím při čtení recenzí. Tahle vypadá opravdu zajímavě, povídkové sbírky mám ráda a nevadí mi, jestli jsou od českých spisovatelů nebo těch zahraničních. Hlavně musí být dobré, čtivé a případěn, když něco člověku dají, je to o hvězdičku víc.
Tvá recenze se mi líbila a knížku si připíšu na seznam hledaných. ;-)  :-)

8 Beatricia Beatricia | Web | 29. prosince 2013 v 17:53 | Reagovat

Děkuji ti za komentář a těším se na další tvůj článek; jak jde život a co nového.
Přeji ti všechno nejlepší do nového roku. :-)

9 the lizz. the lizz. | Web | 31. prosince 2013 v 17:55 | Reagovat

děkuju opožděně:) a krásný nový rok!

10 •Pet!nka• •Pet!nka• | E-mail | Web | 1. ledna 2014 v 21:17 | Reagovat

To by mě asi moc nebralo, já prostě nejsem povídkový typ.

11 Beatricia Beatricia | Web | 2. ledna 2014 v 20:33 | Reagovat

Na tvůj dotaz: Vypracovala jsem svůj návod, jak odsadit text od obrázku. Všem se to podařilo, tak ti také přeji úspěch. Dej mi pak vědět. :-)

http://beatricia.blog.cz/1210/text-odsazeny-od-obrazku

12 Vendy Vendy | 2. ledna 2014 v 21:30 | Reagovat

[11]: Ten návod jsem taky zkusila a funguje!
Bea to vykoumala moc dobře. :-) Takže, jenom radím, vyzkoušej též! :-)

13 Šukatérka Šukatérka | Web | 2. ledna 2014 v 22:28 | Reagovat

Mně ta knížka taky moc neříká, ale vzhledem k tomu, jaká jsi čtenářka, tvé hodnocení asi bude pravdivé...radši dám na recenze lidí, co jsou v mém věku než opravdových kritiků :-D
A s těmi oblíbenými blogy...asi jsi to rozmyslím, mně osobně mrzelo taky tě vyškrtnout, navíc jsi měla vysvětlení...nebudeme dělat soudní proces, půjdeš zpátky do měnu za ostatníma! :-D

14 Bastera Bastera | Web | 3. ledna 2014 v 11:42 | Reagovat

Už jsem dlouho nečetla žádné povídky a já je ráda, protože se skvěle čtou po cestě do práce :) Pěkn recenze. Přeji krásný Nový rok! :)

15 Kane Kane | Web | 3. ledna 2014 v 23:19 | Reagovat

Že bych zkusila další povídky? Ty poslední byly od Nerudy, a i když přiznávám, že nakonec to nebylo to nejhorší, co jsem četla, hodně jsem se s tím trápila, a tak mě to od dalších povídek ze života dost odradilo. :) Díky za skvělou recenzi, myslím, že by mě to mohlo bavit.

16 flor flor | Web | 4. ledna 2014 v 13:07 | Reagovat

Děkuji moc. :)

Knížka vypadá opravdu zajímavě, a opět skvělá recenze! :)

17 the lizz. the lizz. | Web | 4. ledna 2014 v 17:24 | Reagovat

děkuju moc!:)

18 eri-cka eri-cka | Web | 4. ledna 2014 v 19:25 | Reagovat

Mně kniha nic neříká, čtu hrozně málo, ale mamku by určitě bavila :-)

19 Tess Tess | Web | 4. ledna 2014 v 23:53 | Reagovat

Ta Kaya ma psycho pokoj, bych měla strach, že to na mě uděla to vše BUM :D

cha konečně můžu napsat, že knihu znám, dokonce jsem od ní četla jeden příběh (na wcku :D) bohužel jenom jeden na mě to působí nějak moc realisticky, neívm jak to popsat :D snad chapeš :D

20 Andy Andy | Web | 6. ledna 2014 v 15:48 | Reagovat

Musím říct, že to zní zajímavě, asi se po ní podívám :)

21 Ivet Ivet | Web | 6. ledna 2014 v 17:42 | Reagovat

Sakra, proč mi nezbývá čas na čtení? O_O
Takové zajímavosti co jsou u tebe, asi budu číst po nocích! 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama