Skála - recenze

28. října 2013 v 20:53 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Autor: Peter May Skála
Rok vydání: 2013
Originální název: The Blackhouse
Počet stran: 392
Žánr: Detektivní thriller
Nakladatelství: HOST

Anotace: Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?
Skála je detektivní román vzácné síly a představivosti odehrávající se v kulisách, které připomínají velké anglické romány devatenáctého století. Je možno ho zařadit do kategorie tzv. literary crime, tedy krimi psané kvalitním literárním stylem, přesahující hranice žánru, která je dnes globálně úspěšná především díky severským autorům od Mankella přes Larssona, Keplera a další.

Peter May


Peter se narodil roku 1951 v Glasgow. Je ve světě uznávaným spisovatelem a od svých 27 letech začal psát úspěšné romány a věnuje se také psaní nejplodnějších televizních scénářů. Zajímavostí je též to, že je autorem šestidílné série "čínských" thrillerů a tím se dostal do povědomí celého světa. A úspěšnsot románu Skála je taková, že je v plánu i filmová verze.

Zde Vám přináším video, které mě moc zaujalo. Peter May na něm vypráví o své knize.


Moje pocity z knihy

Musím říct, že kniha Skála je famózní. Tolik pocitů ve mně naposledy vyvolala úžasná kniha Hvězdy nám nepřály a od té doby jsem na podobně úžasné knižní dílo nenarazila. Skála je detektivka, ve ktreré jsou také prvky vyprávění o celoživotní lásce dvou lidí, kteří si k sobě hledají cestu dlouhá léta. Je to kniha o přátelsví, o důležitosti rodiny v životě a hledání zásadních životních priorit. Líbilo se mi, že nebyl celý příběh zaměřen jen na řešení vraždy, ale že kniha byla řešena retrospektivně a zaměřovala se na příběh Fina Macleoda. Postupně jako čtenáři zjišťujeme, jak jsou určité postavy v životě Fina důležité od jeho dětství až do současnosti. Skála je plná překvapení a musím také podotknout, že popisy drsné země jako je Skotsko mě moc bavily. Jak už je zmíněno v samotné anotaci, Fin se po několika měsících vrací na ostrov Lewis, kde strávil své dětství, protože je policejní detektiv a od místních obyvatel musí zjišťovat, kdo je vrahem Angela Macrietchiho. Angel nikdy nebyl mezi místními lidmi oblíbeným, proto je Fin zmatený a v celém příběhu nemůže přijít na to, kdo by mohl být vrahem. Zároveň na ostrově se setkává se svou životní láskou Marsaili, která si během těch let, kdy Fin na ostrově nežil, vzala jeho kamaráda z dětství Artaira. Mezi skvělou práci spisovatele řadím i popisy pocitů Fina, díky nimž jsem si dokázala představit, jak těžké pro něj všechno v dětství i v současnosti muselo být.

Také ale musím podotknout, že jediná část knihy, která mě místy nebavila je ta, kdy si Fin vzpomíná na časy, kdy v krutých podmínkách musel lovit vzácného ptáka guga, který se nachází na místě An Sgeir. Místy byly popisy tak kruté, že jsem se bála číst dále. Ale jinak je kniha úžasná a mně je už teď jasné, že si ji po nějaké době přečtu znovu a budu v ní hledat další vrstvy příběhu, které jsem teď třeba neobjevila.

Petera Maye tedy řadím mezi oblíbené spisovatele a těším se na pokračování Skály, protože jak jsem se dočetla, jedná se o trilogii. Jsem moc zvědavá, jakého pokračování se dočkám. Protože Skála byla napínavá od začátku do konce, její pokračování taková určitě taky budou.


Konečné hodnocení

Kniha Skála ode mě získává 9 hvězdiček z 10. Všem Vám moc doporučuji si tento detektivní román přečíst, protože rozhodně litovat nebudete a od knihy se nedokážete odtrhnout stejně jako já.


Na závěr bych chtěla poděkovat za recenzní výtisk knihy od internetového knihkupectví http://www.knihcentrum.cz
Knihu zakoupíte za 247 Kč ZDE.


Infinity
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Denn Kamze Denn Kamze | Web | 28. října 2013 v 22:31 | Reagovat

Ta bohužel není pro mne. Osobně by mě asi nezaujala, ale obal má pěkný :D

2 S-hejvi S-hejvi | Web | 29. října 2013 v 9:48 | Reagovat

to musí být skvělá knížka, mám ráda tenhle žánr:))

3 Melissa Melissa | Web | 29. října 2013 v 12:49 | Reagovat

Jsem ráda,že jsi zpět:)A taky,že se ti líbí na tvé vysněné škole a baví tě všechny ty předněty,které máš.Hodně štěstí! :-)

4 Rai. Rai. | Web | 29. října 2013 v 13:07 | Reagovat

Mám ráda knížky, co ve čtenáři dokážou vyvolat tolik pocitů. O knížce jsem slyšela už hodněkrát, hodně jsem o ní už četla ale nikdy mě nenapadlo, že bych si ji přečetla i já. Ale na detektivní literaturu nejsem a už vůbec ne na romány. Takže nevím. Možná se po ní někdy podívám :) Ale pokud se knížka líbila tobě, tak asi bude stát za to :)

5 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 29. října 2013 v 18:23 | Reagovat

Miluji Skotsko, tak divoké a nespoutané... už jen tím by mě asi kniha nadchla!

6 Beatricia Beatricia | Web | 29. října 2013 v 18:59 | Reagovat

Už dříve jsem tu knihu zmiňovala, že jsem měla možnost do ní nahlédnout. Zpočátku mne odradily ty dlouhé pasáže a líčení. Ale po tvé recenzi se ke knize pokusím znovu vrátit.☼☼☼☼

7 Lofn Lofn | Web | 29. října 2013 v 22:57 | Reagovat

Ahoj, nominovala jsem tě do Liebster Blog Award a budu moc ráda, pokud se zúčastníš.
Nikoho nenutím, záleží to jen na tobě a časových možnostech, které máš.Lofn
http://lofn.blog.cz/1310/liebster-blog-award ;-)

8 michalline michalline | Web | 30. října 2013 v 8:43 | Reagovat

Bohužel,ale tahle knížka není muj šálek kávy :/

9 Violette de La Fountaine Violette de La Fountaine | Web | 30. října 2013 v 10:10 | Reagovat

Kniha vypadá velmi zajímavě :) Možná si ji někdy v budoucnosti přečtu i když to úplně není můj styl. A máš vážně moc pěkné recenze :)

10 Dark Sayu Dark Sayu | Web | 30. října 2013 v 12:18 | Reagovat

Ahoj,
Chtěla bych ti sdělit, že jsi tě nominovala do TAGu "Liebster Blog Award".
http://dark-sayu.blog.cz/1310/liebster-blog-award

11 Flor. Flor. | Web | 30. října 2013 v 16:08 | Reagovat

Knížka vypadá super, a opět skvělá recenze :) Moc se ti povedla!

12 Andy Andy | Web | 31. října 2013 v 16:57 | Reagovat

To jsem nikdy nečetla, ale na základě tvé recenze to budu muset zkusit :)

13 aanyny aanyny | Web | 31. října 2013 v 20:02 | Reagovat

tyjo, vypadá to suprově:)

14 Šukatérka Šukatérka | Web | 1. listopadu 2013 v 11:50 | Reagovat

Knihu jsem četla. Je báječná a geniální. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak bych ji asi nazvala, ale ty jsi to vystihla přesně: famózní =)

15 Džiff Džiff | Web | 1. listopadu 2013 v 14:37 | Reagovat

Detektivní thriller - nic pro mě. A myslím, že to je škoda, že nejsem na takové věci, protože právě v tomhle žánru se objevují neobyčejné věci. Bohužel :) Jsem se narodila pro slaďáky a romantiku :D Achjo, co ze mě bude.

16 Em Zet Em Zet | Web | 1. listopadu 2013 v 15:10 | Reagovat

Pane bože, to si chci přečíst O_O Četla jsem podobnou knihu zasazenou do tohoto prostředí a taky mě to dost zasáhlo :-)

17 Indie.Annette Indie.Annette | E-mail | Web | 2. listopadu 2013 v 3:57 | Reagovat

Miluju knížky v takovémto prostředí ^^ rozhodně si jí přečtu :3 díky za super typ!!

18 Pandora Pandora | Web | 2. listopadu 2013 v 15:48 | Reagovat

Mňa osobne musí detektívka zaujať na prvý pohľad aby som si ju prečítala a to je u mňa veľmi náročné. Avšak keď už sa do toho ponorím je to perfektné.
Neviem ako táto kniha, tvrdíš že je úžasná a na tvoje slovo čo sa literatúry týka určite dám takže ju asi skúsim prečítať. Ale keby si to nepovedala ty tak po nej zrejme nikdy nesiahnem :)

19 Tess Tess | Web | 2. listopadu 2013 v 20:28 | Reagovat

Takové to knihy né že by byly moje gusto ale některé mě zaujmou.

Jinak teď se šíří taková prkotinka Liebster Award a já si zvolila tebe.
http://thethees.blog.cz/1311/liebster-award-tag

20 the lizz. the lizz. | Web | 3. listopadu 2013 v 13:42 | Reagovat

Ta kniha mi absolutně nic neříká, ale když jsi ji dala ty 9 z 10, tak určitě musí být skvělá! :)

21 *Shock *Shock | Web | 3. listopadu 2013 v 16:04 | Reagovat

Ahoj,
Chtěla bych ti sdělit, že jsi tě nominovala do TAGu "Liebster Blog Award".
( Zítra výjde článek )

22 Beatricia Beatricia | Web | 5. listopadu 2013 v 7:20 | Reagovat

Znovu čtu tvou bravurní recenzi
a musím  blahopřát internetovému nakladatelství k takové recenzentce. Ten předmět Tvůrčí psaní bych také potřebovala absolvovat pro vybroušení mého chatrného slohu.
Těším se tvůj další článek ze školního života. ☼☼:-)☼☼

23 Mavis Alvera DeWoid Mavis Alvera DeWoid | E-mail | Web | 5. listopadu 2013 v 16:33 | Reagovat

Opäť úžasná recenzia :)
Kniha ma zaujala už len svojou obálkou, aj keď osobne som človek, ktorý knihu podľa obálky rozhodne nesúdi. Každopádne, aj ten popis znie zaujímavo, detektívky mám veľmi rada.

Z tvojej recenzie ma zaujalo to, že je v deji zapletených aj viac vecí, nie len to vyšetrovanie vraždy.

Určite si túto knihu niekedy prečítam, opäť ďakujem za typ :)

24 Ivet Ivet | Web | 5. listopadu 2013 v 17:22 | Reagovat

Sakra, kdybych tak měla čas na čtení! Ale ráno vstávám v pět a večer už mi padá hlava v osm! O_O

25 ladyapricot ladyapricot | Web | 5. listopadu 2013 v 17:38 | Reagovat

Děkuju za tip!:33
Ráda čtu takovéhle knížky!^^

26 Casion Casion | Web | 5. listopadu 2013 v 18:43 | Reagovat

Kniha vyzerá pomerne zaujímavo, obsah znie dobre a obálka sa mi tiež celkom pozdáva :D Nie je to síce tak celkom môj šálok kávy, ale zrejme by ma to bavilo :D

27 Susane S. Susane S. | Web | 7. listopadu 2013 v 17:11 | Reagovat

Knížka celkově vypadá skvěle! :D :) Obsah zní dobře a obal se mi také líbí :) Já bych chtěla začít číst biblické příběhy od Ivana Olbrachta, ale nevím jestli nebude zbytečné si to kupovat aby mě to bavilo, neudělala by jsi na to recenzi ? :O :) Moc by mi to pomohlo.

28 Amélia van Raarová Amélia van Raarová | Web | 10. listopadu 2013 v 9:54 | Reagovat

Nejsem si jistá, že by mě to bavilo, ale nejspíš ta kniha ani není určená pro mou věkovou kategorii (i když knížky, které do té "mé" kategorie patří, stejně už nečtu).
Každopádně jsi to popsala krásně. :)

29 Květoslav Květoslav | 13. února 2014 v 1:50 | Reagovat

...je tam krásně,ale pořád prší... :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama