Dobrý ročník - recenze

20. září 2013 v 14:16 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Autor: Peter Mayle
Rok vydání: 2013 Dobrý ročník
Originální název: A Good Year
Počet stran: 192 stran
Žánr: Literatura světová - Ostatní
Nakladatelství: Olympia Praha
Anotace: Max Skinner má už po krk intrik londýnského finančního světa, a tak využije možnosti přestěhovat se do slunné Francie. Cožpak může být něco lepšího než život v Provenci, kde zdědil po svém strýci venkovský dům? Brzy ovšem Max zjistí, že nic není tak, jak si představoval. Krásnou idylu mu totiž překazí nebezpeční podvodníci, kteří pančují víno. A na scéně se nečekaně objeví krásná mladá Američanka Christie, která má na část dědictví také nárok. Jediný, kdo může Maxovi v tuto chvíli pomoci, je londýnský přítel Charlie, velký znalec vína.

Zajímavost: Román Dobrý ročník se stal předlohou stejnojmenného filmu, který natočil proslulý režisér Ridley Scott. Hlavní roli Maxe Skinnera si zahrál slavný oscarový herec Russell Crowe, do dalších rolí byli obsazeni herci jako nepříklad: Albert Finney, Marion Cotillard...

Peter Mayle

Když jsem si zjišťovala nějaké informace o spisovateli Peter Maylovi, zjistila jsem, že se roku 1939 narodil v Brightonu ve Velké Británii a od roku 1975 se stal autorem různých vzdělávacích knih. Nejvíce se proslavil knihou Rok v Provenci. Tato kniha se stala mezinárodním bestsellerem. V současné době žije Peter Mayle ve Francii, v Provence. Jeho láska k Francii je znát v tom, jak skvěle její krásy popisuje.


Děj knihy

Kniha Dobrý ročník vypráví příběh Maxe Skinnera, který žije v Londýně a jeho profesní život se hroutí. Max neví co dále se svým život, když v tom mu přijde obálka, ve které stojí, že jeho strýček Henry zemřel. Je tím přímo zdrcen, ale zjistí, že po Henrym zdědil venkovský dům ve Francii, v Provenci - v Saint Pons, kde jako malý kluk trávil prázdniny a kde to měl moc rád. Naskytne se mu tedy možnost žít nový život v krásné, prosluněné Francii. A protože má skvělého kamaráda Charlieho, který mu pomůže s financemi a Maxe ve všem podpoří, Max Skinner se rozhodne, že se v Saint Pons, nádherném a útelném francouzském sídle pokusí zabydlet. Max po strýčkovi Henrym zdědil také vinice a sám se ve víně nevyzná, tak se radí s Charliem, který je přímo znalcem vín.

Dalšími z hlavních postav je Roussel, který se o vinice staral po celou dobu a také byl dlouholetým přítelem Henryho. Roussel chce zabránit Maxovi, aby vincie prodával, a tak si o zdejším víně vymyslí, že je odporné a že úroda je špatná. Maxovi se to celé zdá podivné a tak se snaží přijít na to, jak to se zdejšími vinicemi opravdu je. Celý příběh se ještě zamotá, když se objeví dcera Henryho Christie, o které nikdo nevěděl. Max tedy neví, jestli dědictví po strýčkovi poputuje k němu nebo k jeho dceři. A aby toho nebylo málo, Max se zamiluje do místní krasavice Fanny, která ho okouzlí na první pohled a zjistí, že notářka, které celou dobu věřil, paní Auzetová není ta, za kterou ji měl.

Kniha Dobrý ročník je plná otazníků, které dojdou rozuzlení na samém konci a vy budete při četbě překvapeni.

Moje pocity z knihy


Hodnotit tuto knihu pro mě nejspíš nebude nejjednodušší. Musím říct, že jsem se ještě nesetkala s knihou, která by byla tolik zaměřená na vyprávění o víně. A to je právě ta věc, která mě na Dobrém ročníku unavovala. Myslím si, že kdyby autor vynechal na nějaké ze stran knihy vyprávění o vínech, bylo by to pro mě lepší počtení. I er forma byla pro mě zklamáním. Protože jsem se pořádně nedokázala vžít do toho, jak se Max cítí a co se mu pořádně honí hlavou. Musím říct, že ani postava Fanny si moc nezískala mé sympatie. Přišla mi jako jen doplňující postava knihy a jiskření, které mezi Maxem a Fanny mělo být, vůbec nebylo takové, jaké jsem očekávala.

Ale abych knihu nehodnotila jen v negativech, tak musím podotknout, že popisy Francie se spisovateli Peter Maylovi moc povedly. Je znát, že Francii poznal moc dobře on sám a čtenáři tak dával chvílemi pocit, že na těch krásných místech opravdu je. A protože jsem viděla film, který byl podle této knihy natočen, musím říct, že ten se mi líbil mnohem víc než knižní zpracování.

Ale samozřejmě Vás touto recenzí nechci odradit od četby Dobrého ročníku, protože kniha je dobrá a četla se mi rychle. Jen k ní mám neutrální postoj a nemohu jí zařadit mezi knihy, které mi vyrazily dech. Zařadila bych ji mezi oddechovky, které neurazí.

Konečné hodnocení

Dobrý ročník ode mě získává 5 hvězdiček z 10. Důvod naleznete zmíněný již výše.


Na závěr bych chtěla poděkovat za recenzní výtisk knihy od internetového knihkupectví http://www.knihcentrum.cz
Knihu zakoupíte za skvělých 149 Kč ZDE.

Infinity
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 alfalfa alfalfa | E-mail | Web | 20. září 2013 v 14:29 | Reagovat

Toto je pre mňa novinka, film Dobrý ročník som videla, veľmi sa mi páčil, pozrela som si ho už niekoľkokrát. Ale vôbec som nemala tušenie, že je natočený podľa knihy. :-)

2 Casion Casion | Web | 20. září 2013 v 14:36 | Reagovat

Knihu mám doma, tuším, že je mamina alebo sestrina :D Ja osobne som ju začala čítať, ale nedočítala som ju. Bolo to už dávno a možno vtedy som ju nevedela oceniť, ale teraz sa mi k nej nejako extra nechce vracať :D Nie je to môj šálok kávy :D

3 Beatricia Beatricia | Web | 20. září 2013 v 14:56 | Reagovat

Napsala jsi úžasnoiu a čtivou recenzi. Mám je ráda podrobné, abych věděla, "vo co gou". Tvůj styl se mi moc líbí. Ale kniha, ani film, není moje parketa. :-)

4 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 20. září 2013 v 18:16 | Reagovat

Asi to není nic, co by mě zaujalo, ale možná, že se mi to jen zdá. Na druhou stranu si říkám, že svět je plný úžasných knih, tak proč zabíjet čas s něším, co by mě asi ai nebavilo. :-)

5 Lucy0077 (lucy0077blog.cz) - Fashion blog Lucy0077 (lucy0077blog.cz) - Fashion blog | Web | 20. září 2013 v 23:47 | Reagovat

pěkná recenze ale nějak mě ten popis a děj nezaujal :)

6 the lizz. the lizz. | Web | 21. září 2013 v 16:20 | Reagovat

Pěkná recenze, jako vždy, alee...ta kniha mě absolutně,ale absolutně nezaujala :D:)

7 the lizz. the lizz. | Web | 21. září 2013 v 17:06 | Reagovat

No, moc ráda na blog nepíšu takový soukromý věci, ale teď jsem si řekla, že už to každej stejně ví, tak můžu:D

No a tím autem jsem jela, protože můj kluk má ségru, ta má přítele a to auto bylo "jeho" :D, tak mě svezli jednou do školy no:D:)

8 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 21. září 2013 v 17:55 | Reagovat

Rovnako ako ty, videla som najprv film, aj keď knihu som zatiaľ nečítala a úprimne, ani to nemám v úmysle. Film bol pekný, ale nezaujal ma natoľko, aby som si príbeh  zopakovala aj v knižnej verzii.

Keďže som knihu nečítala, neviem posúdiť,  aká je, no pokiaľ je tam naozaj tak veľa pasáži venovaných vínu, asi by to nebavilo ani mňa.

9 LadyNectarine LadyNectarine | Web | 21. září 2013 v 20:02 | Reagovat

Film jsem viděla a myslím, že je natočený celkem dobře... ;))
Ale chápu, že číst detailně o víně... taky by mě to nebavilo :D
PS. Děkuji moc za milý komentář Infinity♥ :** Každý tvůj komentář je pohlazením...
:)

10 Matryoshka Matryoshka | Web | 21. září 2013 v 20:05 | Reagovat

Tuhle knihu bych si mohla pořídit a ušetřit na ovečkách, plotě (plotu? Sakra skloňovaní...) a všeobecné údržbě. Pěkná recenze, ale příjde mi až příliš objektivní, líbilo by se mi, kdyby byla méně oficiální. Love and light.

11 Flor. Flor. | Web | 21. září 2013 v 21:02 | Reagovat

Kniha nevypadá špatně, ale já takové nečtu :D

12 Claire Drayen. Claire Drayen. | Web | 21. září 2013 v 22:49 | Reagovat

Moc se mi líbí, že si vždycky zjistíš něco i o autorovi. Díky tomu právě třeba u téhle knížky víš, že autor ji psal na základě vlastních zkušeností a znalostí, což je něco, co jen tak někdo sám od sebe nevymyslí.
To je právě ta jediná věc, která mi na er formě vadí, že to není tolik osobní jako ich forma.
Podle popisu mě kniha moc nezaujala, což ale samozřejmě není popisem samotným, protože ty tvoje recenze jsou prostě dokonalé se vším všudy, jde o ten děj. Já dám radši přednost fikcím s pořádným lovestory a tak... Však to znáš :D

A ach infinity, to co jsi napsala... To právě ty jsi vždycky byla inspirací pro mě, takže si těchto slov neskutečně vážím :)

13 Tess Tess | Web | 22. září 2013 v 1:32 | Reagovat

že bych četla knihu spojenou s vínem by mě ani nenapadlo ale co jsem pročítala různé recenze tak bych se do ní i pustila :D

14 Cata Cata | Web | 22. září 2013 v 12:10 | Reagovat

Neslyšela jsem ani o knize ani o filmu :D Tys to právě změnila.
Máš skvělý design, takový svěží. Moc se mi líbí.

A díky ;)

15 S-hejvi S-hejvi | Web | 22. září 2013 v 12:34 | Reagovat

tak podle popisu to vypadá, že by mě mohla knížka bavit..třeba si ji někdy přečtu:)

16 Vendy Vendy | Web | 22. září 2013 v 13:38 | Reagovat

Viděla jsem film a patří k mým oblíbeným. Příjemná romanťárna, kde není nouze ani o humorné momenty. Nevěděla jsem ale, že předlohou byla kniha. Takže beru to jako tip a děkuji za pěknou recenzi.

17 Angela Angela | E-mail | Web | 22. září 2013 v 16:44 | Reagovat

Kniha mě moc nezaujala, není to nic pro mě... Ale recenze se ti vážně moc povedla, krásně jsi ji napsala... :)

18 jass jass | Web | 22. září 2013 v 20:15 | Reagovat

Recenzia sa ti fakt podarila, dobre sa to čítalo. :3 Ale kniha ma fakt neláka, víno mi nechutí, tak prečo o ňom čítať?! :D Romantiky je dosť aj inde. :3 Film som zatiaľ nevidela, ale mamka ho má veľmi rada. :3 Ale jedna vec sa musí na tú knihu uznať, to Francúzsko tam za to rozhodne stojí. Je to fascinujúca krajina. :D

Och! Ach! Uch! :D ďakujem. :))
Och bože, to mi nerob. ten komentár je neskutočný. :O ďakujem. :) a TY, čo študuješ na Literárnej Akadémii, mi nehovor o tom, že budem spisovateľka. :D Inak veľa šťastia zajtra. :)
Ver mi, Krídla si prečítaj, zamiluješ sa do Tamaniho. :3 Stále sa neviem rozhodnúť medzi ním a medzi Augustusom. :3 A medzi tisícmi ďalších. :D
Prečítaj si štyristo recenzií od Nell za deň a skús to napodobniť. :3 A vouila. :D Ale tak prvým krokom u mňa bolo prestať tú recenziu členiť do podnadpisov, proste to všetko dať dokopy. :3

Inak gratulujem k tej novej spolupráci s knihcentrum.cz. :))

19 Lau Lau | Web | 22. září 2013 v 23:26 | Reagovat

Pravdupovediac, nemôžem sa snažiť prirovnávať k takejto literatúre, knižku naozaj nepoznám, ale to sa časom doladí.. :)

20 MarMar MarMar | E-mail | Web | 1. října 2013 v 9:54 | Reagovat

jéé to vypadá zajímavě. :)
Jinak ti moc děkuju za komentář u mě na blogu. Jakožto začínající jsem ráda za každé písmenko :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama