BZRK - recenze

6. července 2013 v 17:50 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Autor: Michael Grant
České datum vydání: 21.1.2013
Knižní série: BZRK
Žánr: sci-fi
Díl: první
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Nano. Svět uvnitř lidského těla, svět v mase, svět mezi nervovými zakončeními. A v něm se odehrává bitva mezi těmi, kdo chtějí ovládnout lidskou mysl, a těmi, kdo jim v tom chtějí zabránit. Mezi nimi jsou i Noah a Sadie, jejichž blízké zničil boj o moc, který vedou bratři Armstrongovi, podivná Dvojčata, která touží ovládnout svět a vytvořit utopickou společnost bez konfliktů a válek, bez hladu a strádání. Jenže jak vést válku v nanosvětě, kde stačí šikovně "předrátovat" pár nervových spojení a z člověka je rázem jen loutka? Strhující thriller, který balancuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím.


Michael Grant

Michaela Granta jsem si díky knize BZRK moc oblíbila. Musím říct, že jsem nikdy dřív nečetla něco podobného. Získal si mě svým stylem psaní, který je jedinečný a velmi čtivý. Když jsem si zjišťovala pár informací o tomto spisovateli, zjistila jsem, že neměl snadné dětství. Často se s rodiči musel stěhovat, protože jeho otec byl voják z povolání. Také mě hodně zaujala zajímavost o Michaelovi, že celý život se nedokázal seberealizovat, až mu jeho žena jednoho dne řekla, že už by si konečně měl najít práci. Tak se tedy rozhodl stát se spisovatelem.

Mezi jeho nejslavnější knižní série patří Gone. Já jsem tedy zatím četla jen BZRK a musím říct, že se do série Gone určitě ráda pustím. Ještě musím podotknout, že pokaždé, když jsem četla recenze na knihy od Granta, tak byly převážně kladné.


Děj knihy

BZRK pojednává o světě vyspělých technologií, kde se může stát cokoliv. Je to svět, který je plný nanobotů, biotů, snovačů a dalších bytůstek vypadajících jako malí pavouci, kteří se dokáží nabourat do lidského mozku a dalších částí těla. A oni dokáží manipulovat s tělem a myslí ostatních. Pro nás normální smrtelníky, je něco takového nepředstavitelné, ale Grant přišel s něčím úplně novým. Vybudoval realitu, která je sice jen scifi, ale je tak barvitě popsaná, že si vše dokážu živě představit.

Ústředními postavami knihy jsou Noah a Sadie. Noah je zdrcen z šílenství svého bratra a Sadie se snaží vyrovnat se smrtí své rodiny. Tyto dvě postavy jsou k sobě svedeny náhodou a jsou vybrány do světa BZRKu, kde se musí naučit bojovat o své přežití. V knize je spoustu dalších postav a tvoří důležitou část světu v BZRKu.


Moje pocity z knihy

BZRK je první kniha, kterou jsem od Michaela Granta přečetla, takže nemůžu bohužel srovnávat s jeho ostatními knihami. Ale musím říct, že tato knížka si mě získala hned na začátku, byla jsem chvílemi naprosto vykolejená z toho, co jsem si právě přečetla, protože tolik zvratů najednou jsem ani nečekala. Jsem si jistá, že od tohoto spisovatele to nebyla poslední kniha, kterou jsem od něj četla, protože tak poutavý styl psaní nemá jen tak někdo. Moc se těším na pokračování BZRKu, protože na konci knihy jsem byla opravdu překvapená a hned první, co mě napadlo, bylo to, že musím hned vědět, co bude dál.

Musím přiznat, že už dlouho mě žádná kniha tolik nesebrala, nevyvolala ve mně tolik napětí a očekávání na další kapitoly.
U posledních stránek jsem čtení oddalovala, protože jsem vážhně nechtěla, aby to celé skončilo. A také jsem se přistihla, že jsem u pár částí knihy vykřikovala nahlas "AU", protože, co se dělo jednotlivým postavám knihy, bylo podle popisu dost bolestivé. Z postav knihy si mě nejvíc získali Noah a Sadie. Tvořili ke konci knihy krásný pár a líbí se mi, jak se vším, co je obklopovalo, dokázali tak úžasně bojovat.

Konečné hodnocení

Když se zamyslím a měla bych na knize najít něco negativního, tak se přeci jen něco najde.. Nelíbilo se mi, že u pár částí jsem přesně netušila, v jakém světě se nacházíme. Jestli v realitě nebo ve světě nanobotů. Také jsem se párkárt ztratila v retrospektivě, ale jinak nemám co vytknout. Protože tato negativa nejsou nijak velká, kniha ode mě získává 5 hvězdiček. Moc se těším na pokračování, už se nemůžu dočkat! Usmívající se

Knihu si určitě přečtěte, jestli máte rádi napětí a jste rádi šokováni. :)

Infinity
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michaeela. Michaeela. | Web | 6. července 2013 v 18:21 | Reagovat

Achjo, připadám si vždycky tak hrozně trapně když někdo přidá článek o knížkách které čte, nebo ták a já k tomu nemám prostě co napsat, jelikož vůbec nečtu a nevyznám se vtom. Měla bych stím něco dělat. :D

Podle hodnocení, které si napsala to musí být ale super.

2 Roa Roa | Web | 6. července 2013 v 20:08 | Reagovat

To vypadá dobře :-D Navnadila si mě... Ještě si asi přečtu pár recenzí a pak uvážím, zda-li ji koupit. Ale asi jo :) Je to sci fi, je tam akce a jsou tam zvraty... Hmm... Jen malá otázka na závěr: Ta romance těch hlavních postav - je to přeslazené nebo bych to i já, příšerná cinik, zvládla přečíst?

[1]: Tak to teda číst začni :-D Ten, kdo nečte nemůže být považován za plnohodnotného člověka ;-)

3 mouli-e mouli-e | E-mail | Web | 6. července 2013 v 20:53 | Reagovat

Zní to velmi zajímavě,ale asi jsem ještě "mladá" na takovéhle knížky.Nemyslím to tak,že jsou pro mě nevhodný,to ne-e :D ale že mě to nějak moc neláká.Možná časem později.Ale jak to tak popisuješ,musí to znít zajímavě.Nijak mě to nepřitahuje,ale něco tam je co za mě táhá.Krásně to popisuješ a je vidět,že se ti kniha zalíbila. :-)

4 Michaeela. Michaeela. | Web | 6. července 2013 v 21:55 | Reagovat

[2]: Tak to moc děkuju no. :D Nejsem ten typ co se udrží u knížky až do konce, tak proto. :D :)

Infinity, tobe moc děkuju. Ty jsi vážně neskutečná.
Můj táta to možná ví, jen jeho manželka, nemáme se v lásce a ona ho dost ovlivnuje, nemá pevnou vůli aby dělal to co chce on. Ale snad jednou, jenže už bude pozdě.

5 knihofil18 knihofil18 | Web | 6. července 2013 v 22:34 | Reagovat

Na BZRKu som milovala tu morbídnosť. Dokonalá kniha pre mňa.. a to sa na Goodreads nájde málo kníh, ktorým sám 5 kviezdičiek. :)

6 Lexi Perennis Van der Lux Lexi Perennis Van der Lux | E-mail | Web | 6. července 2013 v 22:47 | Reagovat

Kókós, len samotná antonácia ma dostala! :D Toto si MUSÍM prečítať! :3

7 Džiff Džiff | Web | 6. července 2013 v 22:53 | Reagovat

Vypadá to hodně zajímavě. A nejspíš to takové i bude, ale bohužel já na takové knihy nejsem :( Vsadím se, že kdybych jí četla, tak ani nevím co vlastně čtu. Bohužel.

8 M. M. | Web | 7. července 2013 v 8:43 | Reagovat

fuhaa, vypadá mooc dobře :)

9 Mavis E. Strix Mavis E. Strix | E-mail | Web | 7. července 2013 v 10:44 | Reagovat

Ďakujem za ďalší typ :) Osobne takéto sci-fi veci moc rada nemám, ale vyzerá to byť naozaj dobré, naviac - ďalšie originálne dielo! A to niektorí ľudia tvrdia, že v dnešnom svete človek originálny byť nemôže. Ako sa mýlia! :)

10 Claire Drayen. Claire Drayen. | Web | 7. července 2013 v 11:32 | Reagovat

Jsem ráda že jsi sem napsala recenzi o BRZKu, když jsi se o něm zmiňovala v některém z tvých předchozích článků, nedokázala jsem si představit o čem by to mohlo být. Je to vážně originální nápad, vlastně asi jeden z těch úplně nejoriginálnějších námětů na knihu, o nichž jsem vůbec kdy slyšela. A ještě s tím tvým hodnocením... Určitě to je úžasná kniha.

A moc ti chci poděkovat za tvůj komentář, moc si ho vážím :)

11 Beatricia Beatricia | Web | 7. července 2013 v 13:02 | Reagovat

To je opravdu originální, nevšední téma. Je to skoro na hranici šílenství. Ty jsi skvěle pojala tu recenzi... to je už profesionální tvorba. Na Akademii si svou formu ještě vybrousíš a máš našlápnuto do vysokého světa kritiky, polemiky, recenzí, pojednání a jiné literární tvorby. To je přece tvůj cíl a přání.:-)

12 Monča Dobrev Monča Dobrev | Web | 7. července 2013 v 13:05 | Reagovat

Vyzerá to fakt dobre :)

13 suzanne. suzanne. | Web | 7. července 2013 v 13:58 | Reagovat

možno si ju niekedy prečítam :)

14 Dark Sayu Dark Sayu | Web | 7. července 2013 v 15:17 | Reagovat

vypadá dobře, i když si nejsem jistá, jestli by mě tahle knížka bavila a udržela mou pozornost:)

15 An sun An sun | Web | 7. července 2013 v 16:32 | Reagovat

No to vypadá jako pěkná kniha :)

16 Berry Berry | Web | 7. července 2013 v 18:04 | Reagovat

Knihy čítam veľmi rada, ale nikdy som nevedela prísť na chlp knihám o budúcnosti. Napríklad kým som sa odhodlala k zakúpeniu Hunger Games už dávno neboli hitom :D Prekvapilo ma ako úžasne a reálne to Collinsová vymyslela a to bola asi prvá kniha o budúcnosti, do ktorej som sa zamilovala. O BZRK som nikdy nepočula, rovnako ani o pánovi Grantovi. Napriek tvojmu hodnoteniu mám zase tú mojú divnú tendenciu nekupovať si knihy o budúcnosti. Ale súdiac podľa toho, čo píšeš môže byť sakramentsky dobrá :D Musím vyskúšať! Musím, hneď ako dočítam Divergenciu :D

17 Adelaine Adelaine | Web | 7. července 2013 v 18:41 | Reagovat

No, tak tohle téma zrovna asi není vůbec pro mě. :)

18 Vendy Vendy | Web | 7. července 2013 v 19:39 | Reagovat

Toto je zřejmě knížka, která vyžaduje opakované přečtení, právě kvůli tomu ujasnění, co se kde děje. Sama čtu nebo jsem četla dost scifi, jak romány, tak povídky, takže nano technologie mi není úplně neznámý pojem, četla jsem pár výborných povídek, většinou s varovným podtextem, jak se může taková technologie vymknout člověku.
Tohle vypadá na zajímavou knihu, připisuji si ji na seznam. :-)

19 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 8. července 2013 v 10:36 | Reagovat

Já tedy radši fantasy, ale tomuhle bych se asi nebránila. Určitě to vypadá dost zajímavě!

20 Licorne | la-vervain.blog.cz Licorne | la-vervain.blog.cz | E-mail | Web | 8. července 2013 v 12:04 | Reagovat

Z darlings si rozhodne nezmizla Verí :) To sa určite neboj. Ja teraz trochu prerábam celý blog. Objednala som si dizajn od Pagess a tak nejak to tam dávam do poriadku. Neboj sa nič sa nestalo. Každý tvoj článok si čítam aj ked občas nekomentujem, lebo ako vieš tvoj blog mi akosi ku večeru seká :/ Neviem čím to je.

Milujem čítanie kníh. Táto kniha vyzerá veľmi dobre, ale nie je to môj štýl kníh. Som skôr na také o anjeloch, upíroch a iných nadprirodzených bytostiach :D proste fantasy, ale aj toto musím byť zaujimavé. Možno si to niekedy pozháňam, lebo som rada šokována :D

21 Katherine Katherine | E-mail | Web | 8. července 2013 v 19:28 | Reagovat

To vypadá dost dobře. Zvážím, že ji přidám na seznam k dalšímu milionu knih, které si chci přečíst :-)

22 Džejn Džejn | Web | 8. července 2013 v 21:01 | Reagovat

Môj prvý dojem: " Čo je to za debilinu?" ale ako som si postupne čítala článok, zistila, som, že ma to zaujalo. Takéto knihy ja nečítam, ale ani sa im nebránim, takže ak nezabudnem a niekde na ňu natrafím dúfam, že si ju prečítam, veď vždy ju môžem odložiť ak ma nebude baviť :) aj keď to ja nikdy nerobím, vždy chcem vedieť aký bude koniec :)

23 Adiw Adiw | Web | 9. července 2013 v 16:03 | Reagovat

Knihu som nečítala, ale podľa tvojho precíteného opisovania ma celkom zaujala. Kniha podobného charakteru sa ku mne ešte nedostala, ale ak by som ju po prečítaní článku dostala do ruky, pravdepodobne by som si ju prečítala.

24 T. T. | Web | 11. července 2013 v 20:39 | Reagovat

Tak tuhle knihu si chci přečíst! Už jsem o ní někde slyšela, ale ke čtení se ještě nedostala.

25 Baush Baush | Web | 12. července 2013 v 11:17 | Reagovat

Můžeš laskavě přestat sem psát samý super knížku a filmy, který bych chtěla vidět/číst, ale nemám na to čas? :DD
Tohle vypadá fakt skvěle, ale jestli si to přečtu, tak nechci čekat na pokračování :D Každopádně tohle si někdy musím přečíst :D

26 nel-ly nel-ly | Web | 15. července 2013 v 23:14 | Reagovat

nečetla jsem, ale chystám se... hm, jednou :D mám toho moc
knihy od CooBoo většinou nepatří mezi něco, co bych opravdu vyhledávala a seznam mám až bolestně dlouhej :D

27 E_V_E E_V_E | E-mail | Web | 1. září 2013 v 19:38 | Reagovat

Knižku si plánujem raz prečítať, ten námet sa mi veľmi páči, len sa bojím, že bude na mňa príliš komplikovaná a tak sa mi nebude páčiť. Raz sa do nej však pustím, vyzerá naozaj dobre 8)

28 L. L. | Web | 8. srpna 2014 v 2:02 | Reagovat

Zní to zajímavě ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama