Veronika se rozhodla zemřít - má recenze

2. září 2011 v 17:09 | Infinity |  Knihy a mé recenze
Název knihy : Veronika se rozhodla zemřít
Autor : Paulo Coelho
Originální název : Veronika Decide Morror
Rok vydání : 1999

Obálka titulu Veronika se rozhodla zemřít

Tato kniha mě zaujala, ale ohodnotila bych ji třemi hvězdičkami z pěti.
Má recenze obsahuje spoilery.


Chtěla bych vysvětlit, proč bych tuto knihu ohonodtila tak kriticky. Příběh je to zajímavý, ale autor Paulo Coelho má tendenci čtenáře poučovat, i když nenápadně, ale čtenáři to brzy dojde a to mě na knize dost odrazovalo. To vysvětluje důvod, proč jsem dočtení knihy tak týden odkládala.

Příběh je o mladé Slovince Veronice, kterou už přestal bavit život. Má pocit, že už zažila všechno a nic ji nemůže překvapit. Tak se pokusí o sebevraždu hned na začátku knihy.

Veronika se probudí v nemocnici a zjistí, že se jí spáchat sebevraždu nepovedlo a vůbec neví, kde se nachází, co se s ní děje. Její lékař jí poví, že kvůli práškům, které spolykala má problémy se srdcem, přežije posledních pár dní a pak zemře.
Veroniku to najendou zaskočí a začne nahlížet na život docela jinak. V psychiatrické léčebně Villete, kde skončí, pozná nové lidi a díky nim a myšlenkám na smrt, která podle jejího doktora má Veroniku dostihnout, začne přemýšlet o svém životě. O tom, že nedokázala nikdy udělat věci, které by ona opravdu chtěla. Že se většinou jen řídila podle pravidel a věcí, které požaduje okolí. V nemocnici udělá věci, které by nikdy neudělala, protože si myslí, že ji má dostihnout smrt.

Získá pár nových přátel a autor odkrývá jejich osudy. Patří mezi ně Mari, Zedka a Eduard. Také se v sanatoriu Villete vytvořilo za dlouhá léta "Bratrstvo", kde se pacienti schází a povídají si společně. Už si spíš zvykli žít na psychiatrii než aby vyšli ven, do obávané reality.

Veronika se zamiluje do schyzofrenika Eduarda, který její lásku postupem času opětuje. Moc se mi líbil popis toho, jak mu Veronika v nemocnici ráda hraje na klavír a on jen v tichosti poslouchá, jaký ona má talent. Láska Veroniky a Eduarda je v knize krásně popsaná. Až mě to místy dojímalo.

Protože si Veronika a všichni její noví přátelé myslí, že ona zemře, chovají se k ní úplně jinak než kdyby byla jen psychicky nemocná. Veronika nemocná vůbec není. Dr. Igor, její lékář ji vše jen nalhal, aby si začala vážit svého života a chtěl dokázat ostatním psychiatrům, že existuje takzvaná "Hořkost", což podle spisovatele znamená : smířit se s realitou a nepočítat s ničím novým. Mari a Zedka se z Vilette dostanou ven a to jen díky Veronice, uvědomí si, co ve svých životech ztratily a co zpět zase mohou získat.

Konec knihy Vám neprozradím, to si knihu musíte přečíst ke zjištění. :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 sweet-breeze sweet-breeze | Web | 2. září 2011 v 17:15 | Reagovat

Vypadá to docela zajímavě, možná si to přečtu až budu mít víc času .. :)

No jo, to dáme :) hale.. účetnictví mám jenom jednou, marketing a management taky, ale zase mám třikrát ekonomiku, takže taky dobrý, no..

2 Mia Mia | Web | 2. září 2011 v 17:17 | Reagovat

Nechceš sa prihlásiť do SONC??

3 Nellie Happiness Nellie Happiness | Web | 2. září 2011 v 17:28 | Reagovat

Zní to moc krásně!!!!

4 Rozka Rozka | E-mail | Web | 2. září 2011 v 20:11 | Reagovat

Láká mě to. Od Paula jsem četla už dvě moc krásné a povedené knížky. :)
Asi si to přečtu :))

5 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 2. září 2011 v 20:44 | Reagovat

Vypadá to lákavě, možná bych si to mohla přečíst, docela mě to navnadilo :)
btw. Design na blog, ten o který si mě žádala budeš mít asi tak zítra, ano ? :)

6 jealous jealous | Web | 2. září 2011 v 21:23 | Reagovat

Knihu som nečítala,ale stiahla som si film a ten začiatok som videla ako jej ten doktor povedal,že zomrie..a potom už som to nevidela..musím sa to dokukať.. ;-)  ;-)

7 Rozka Rozka | Web | 3. září 2011 v 9:05 | Reagovat

Jsi blazinek. Vůbec nepíšu dobře. Jsou to jen moje myšlenkové pochody,které jsou vždycky trochu nenormální ;)
Jinak jsem četla Alchymistu-úžasná knížka a pote taky Na břehu reky jsem usedla a plakala.

8 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 3. září 2011 v 11:12 | Reagovat

No mně se většinou teda nic nezdá anebo noční můry, jako fakt drastický, plný krve etc. ale teď jakmile jsem přišla do školy, tak se mi začaly zdát pěkný sny a nevím čím to je =D Ale jsem za to ráda =D Dneska se mi taky něco zdálo, to pak napíšu taky na blog.
btw. Vůbec není zač, abych pravdu řekla, tak jsem tam chtěla dát i tu Prahu, ale už mi to s tím přišlo přeplácané, tak jsem to nechala být, jak to je, jsem ráda, že se ti to líbí :))

9 Infary Infary | Web | 3. září 2011 v 11:17 | Reagovat

Knihu jsem četla o Vánocích a dobrý. Ale nic moc mi nedala. Ovšem, přečtu si ji právě ve 24 letech.. a budu moci porovnat svůj život s jejím =)

10 Vidle. Vidle. | Web | 3. září 2011 v 11:20 | Reagovat

Krásný další design. :)
Usměje? ..Mě se vše daří kromě školy. A Honza? Ne nevnímám to jako problém spíš jako..štěstí které bych měla kdybych chtěla, ale já čekám jak to bude dál časem, protože kdybych něco udělala rozhodně by to nedopadlo dobře mám vlastní zkušenosti. První dva dny ve škole? První byl v pohodě seděla jsem v lavici z holkou z kterou se ráda bavím, sice učitelka se mnou mluvila že "Musíme to říct tvé třídě" a já se zkládala k zemi , nakonec usoudila že jim to řeknem až se na to budu cítit, což nebude nikdy. Druhý den stál za totální hovno, přesedla si za někým jiným a dělali že neexistuji sotva jsem za nimi přišla na chodbu odešli. Nikdy mi nebylo v té škole hůř, ne opravdu nevím jak to všechno vzvládnu...

11 Moni シ Moni シ | Web | 3. září 2011 v 11:49 | Reagovat

mám pocit, že o téhle knížce už jsem slyšela, ale nemůžu si vzpomenout od koho ani kde :) Ale jinak tohoto spisovatele mám moc ráda, už jsem od něj jednu nebo dvě knížky četla :)

12 Renuu* Renuu* | Web | 3. září 2011 v 13:36 | Reagovat

Věřím, že to musí být moc dobrá knížka! :)

13 Z. Z. | Web | 3. září 2011 v 14:07 | Reagovat

děkuju moc! ty tvoje komentáře mě vždycky potěší
Ta kniha se mi dle tvého popisu docela zamlouvá. Uu musím si ji přidat na seznam knížek, který mám plánu přečíst.
:)
Hezký článek :-D

14 blondyn-pindulin blondyn-pindulin | Web | 3. září 2011 v 18:37 | Reagovat

To jsem nejšťastnější,v ten okamžik jsem byl opravdu hrozně šťastný,že se mi to podařilo získat :-) no uvidíme v budoucnu jak to s těmi zakázkami bude :-)...

15 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 3. září 2011 v 21:03 | Reagovat

Kdoví, možná je to tím, že je tu taky změna prostředí, že ve škole je každej den něco novýho =D Jinak teď o tom svým dalším snu jdu napsat článek =D
btw. Jsem moc ráda, že jsi s ním spokojená  :)

16 Pistácie Pistácie | Web | 3. září 2011 v 22:25 | Reagovat

jak to delas ? :) mas furt tak uchvatny designy :)))))

kamoska tuhle knihu cetla a byla nadsena.vubec tohohle spisovatele miluje.tka musim od nej taky brzy neco precist. snad brzy pujcim tuto knihu a zactu se ;)))

17 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 4. září 2011 v 1:04 | Reagovat

Já z nich mám fobii taky, jsi mě měla vidět, normálně jsem vždycky vzala svojí starou tenisku, dala jí na jednu tyč a pak s tím praštila toho pavouka xD Takže jsem byla od něj asi tak dva metru daleko xD Ale jinak díky, tak šikovná zase nejsem hele, jen se mi ten nepořádek už fakt nelíbil, neměla jsem co na práci a kámoška byla fuč, tak proč ne, že xD

No, za tři týdny jí budou sundavat sádru :) Tak to snad pak bude v poho, jen budu mít teď hodně práce, když má zlomenou ruku a nemůže mi třeba pomoct s úklidem domu, než mamka přijede z práce.

No, vtipný sny mám, ale jen v poslední době, doufám, že tohle období s vtipnými sny bude dlouhý =D

A děkuju za pochvalu :)

18 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 4. září 2011 v 13:02 | Reagovat

To ne no, takovej obyčejnej krátkej sen a hlavně vůbec nechápu co ten můj spolužák tam dělal jako =D
Já můžu spát dýl jen o víkendy no, ani o prázdniny to přes všední dny nešlo a teď tuplovaně, když je škola :/
Tak tu lenost překonej ;D

Díky, vyřídím mu to =D Pak bude celej den říkat místo "roztomilej" tak "štomilej" =DD

19 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 4. září 2011 v 13:13 | Reagovat

Až teď jsem si všimla tvého komentáře u článku o mém novem designu :) Díky, talent nemám, jsou talentovanější lidi =D Ale mně to baví, tak to dělám :) A ještě jednou děkuju :]

20 Moni シ Moni シ | Web | 4. září 2011 v 14:08 | Reagovat

já jsem četla "U řeky Piedra jsem usedla a plakala" a tahle knížka mě dostala. Nevím proč, ale strašně moc se mi líbila, takže jestli chceš něco doporučit od Paula, tak určitě tuhle, i když myslím, že všechny jeho knihy jsou dobré. A pak jsem ještě četla "Záhir"...

21 eR* eR* | Web | 4. září 2011 v 14:24 | Reagovat

každej to s tím hubnutím vidí jinak no :D

22 Mrs. Luce Hetherton Mrs. Luce Hetherton | E-mail | Web | 4. září 2011 v 15:05 | Reagovat

=D Neboooj, však ty tu lenost nějak překonáš xD Budu tě povzbuzovat, tvůj osobní maskot ;DDD
Jasně, ještě jsem mu to ale nevyřídila, teď mě zrovna zlobí, tak hraju uraženou :Đ
A jinak - to mi velice lichotí, díky ještě jednou moc :)

23 lýla lýla | Web | 4. září 2011 v 15:10 | Reagovat

Já nevím.. Nepřipadám si moc jako holčička v tomhle ohledu. Prostě mi sednou víc kluci kamarádi, než holky. I tak je to takové trochu divné.. :-D Ale mám je ráda, a i když od nich slýchávám jenom: "Umři!" nebo "Nemám tě rád!", tak já je zbožňuju a jsem si jistá, že oni zbožňují mě! :-D
Jak to vůbec teď zvládáš ve škole? :) Promiň, že ti píšu tak pozdě, ale už ten tlak ze školy začíná. A doufám, že tvůj vztah jde dobře :) <33

24 lýla lýla | Web | 4. září 2011 v 15:12 | Reagovat

Jop a ta knížka je teda docela síla! Jen tu recenzi co čtu, tak to je teda fíha! Ale musím přiznat, že i mě to jednou popadlo, a díky tomu jsem si uvědomila, kdo jsou mí opravdoví přátelé, kteří by rozhodně nechtěli, abychom umřela..

25 Mini267 Mini267 | Web | 4. září 2011 v 15:37 | Reagovat

ja som túto knihu tiež čítala a dala by som jej skoro také isté hodnotenie, možno aj horšie...zatiaľ najhoršia kniha,ktorú som čítala od coelha.vie písať aj lepšie...ale zasa myšlienka to bola veľmi zaujímavá od toho jej doktora.samozrejme,že tam mal aj pekné myšlienka,ale čakala som viac :-)

26 Vidle. Vidle. | Web | 4. září 2011 v 22:09 | Reagovat

Už delší dobu sleduji ty knihy co sem dáváš :) No nikdy bych asi nesáhla po například této knize protože jí vybírám podle názvu a obalu, což je ŠPATNĚ!

27 Vidle. Vidle. | Web | 4. září 2011 v 22:13 | Reagovat

Se mi to odeslalo , pokračuji.

Nesud knihu podle obalu jak se říká! :) Jinak závidím že si s ní povídáš to já ne ikdyž bych moc chtěla jenže my nemáme takový vztah, měl se budovat dávno a dávno ted už je pozdě na to chtít po mě něco takového. Já a moje mamka si nesednem a nepovídáme si o tom že bych chtěla Honzu a že jsem jednou spala pod mostem a co ona v dětství vyváděla to ne. Ona je jiná začíná se zajímat až ted když už nezvládám obličej štastné dívky. Život je to co probíhá zatím co ty si přeješ něco jiného. A že bych si měla věřit? Proč lhát, já to jednoduše nedokážu a vím že kdybych byla namyšlená měla bych všechno, ale byla bych svině a to nechci...

28 sl.F sl.F | Web | 7. září 2011 v 13:08 | Reagovat

Před pár dny jsem tuhle knížku dočetla a jak jsi zmínila, v podstatě je poučovací a autor to tak nejspíš chtěl, aby jsme si uvědomili, že v životě můžem dělat úplně cokoliv nač si vzpomeneme. Coelho rád poučuje, v jedné z jeho knih (Rukověť bojovníka světla) celkem i otevřeně...připadalo mi to spíš jako příručka ke "správnému" použítí života...byla to nejhorší knížka, co jsem zatím od něj četla a možná i trochu zklamání...

29 Anie Anie | Web | 21. srpna 2012 v 19:11 | Reagovat

Tuto knihu si určitě přečtu !
Pokud můžu doporučit Alchymista téhož autora je taky úžasná kniha :)

30 •• Nially •• •• Nially •• | 29. září 2012 v 16:16 | Reagovat

Vypadá to dobře, asi si to přečtu :)

31 Moss Moss | Web | 18. prosince 2012 v 19:29 | Reagovat

Zní to zajímavě, i když na místě Veroniky bych se potom, co bych se dozvěděl pravdu, stal vrahem..
Určitě bych tomu lékaři nepoděkoval.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama